Mördarsnigel. Foto: Anders Wiklund/TT
Kronoberg

Bra vinter för sommarplågorna

Alla fästingar, getingar och mördarsniglar kan andas ut. Den milda vintern har gett dem goda förutsättningar för att bli riktigt otäcka och talrika sommarplågor.

Säsongens mildväder har varit en riktig vinstlott för allting som övervintrar under marken, inte minst för några av våra mest avskydda kryp som fästingar, mördarsniglar och i viss mån även getingar.

– De har haft det väldigt fint den här vintern när tjälen inte gått ner i marken. De har mått bra där nere, säger biolog Lars-Åke Janzon.

Redan framme

Men de blodsugande plågoandarna väntar knappast till sommaren med att plocka fram sugsnablarna. Fästingarna har redan kikat fram från sin vintervila, något som husdjursägarna säkert redan noterat då de fått börja plocka bort parasiter från sina hundar och katter. Och även mördarsniglarna kan vara aktiva vid 4-5 plusgrader.

– Det går inte med raketfart, men de är i gång. Det är tuffa djur, säger Lars-Åke Janzon.

Men det är för tidigt att sia om vilka kryp som kommer att bli de värsta sommarplågorna. Blir det varmt och torrt kommer vi inte att se mycket av vare sig mördarsniglar eller fästingar, då de hellre håller sig kvar i markens fukt. Däremot är det ett väder som getingarna stortrivs i.

– Allt beror på hur sommaren utvecklar sig. Är det soligt och varmt ser du inga fästingar eller sniglar. Sniglar andas med huden, är de ute i solen så torkar de ihop.

Ingen köldknäpp

Hur som helst är förutsättningarna goda för de plågsamma krypen att växa sig många i antal. Risken att det kommer en kraftig köldknäpp och sätter käppar i hjulen för deras framfart är inte särskilt stor, tror Lars-Åke Janzon.

– Vi har passerat Mattiasdagen och i och med det brukar man säga att då kommer värmen både uppifrån och nerifrån. Det bör inte finnas någon risk för att snön skulle kunna ligga kvar någon längre tid. De kan andas ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista