Wexiö Rugbyklubb i match mot Linköping. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Rugby

Sjumannarugby – det nya svarta

"Lättare för publiken att förstå.."
3:24 min

Den mest klassiska versionen av rugby är femtonmannarugby. Men på senare tid har sjumannarugby växt fram som allt vanligare, inte minst för att det ska vara en av sporterna i OS i Rio 2016. Arrangörerna av Håckes cup i Växjö, Wexiö RK, har valt att satsa endast på just sjumannarugby. 

Per Bengtsson är tränare för Växjös herrlag och tycker 7-mannarugby är mer tilltalande för publiken.

– Det blir mycket snabbare, oftast mer poäng, mer rörelse och lättare för publiken att förstå, säger Per Bengtsson och fortsätter. 

– Sedan går sjumannavarianten in i OS och Rio 2016 vilket kommer göra att nya länder troligen kommer att satsa på sjumannarugby. 

"Ungdomen zappar runt och försvinner på resor"

Och tiderna har förändrats sedan Per själv spelade rugby. I dag är det inte lika självklart att samla ihop 15 spelare som det kanske var förr i tiden. Därför satsar nu Wexiö RK uteslutande på sjumannarugby.

– Vi har valt att bara gå in i sjumannarugby. Jag har själv spelat i 30 år och vet om problemen med femtonmannarugby. Att få ihop folk till matcher med långa resor och allt sådant. Ungdomen i dag zappar runt lite och försvinner på resor några månader och sådant och då är det svårt att hålla igång ett lag, säger Per Bengtsson. 

– Man kan se på de klubbarna som ligger högt upp i serien nationellt, de snurrar runt på 50 personer varje lag, och det är rätt så tufft att hålla igång. Då känns det trevligare att komma och träffas en helg, spela massa matcher och umgås, utvecklar han.

"Rugbyn börjar växa rejält"

Men trots att det blir större ytor i och med att man är färre spelare i sjumannarugby än femtonmannarugby så tycker Bengtsson inte att den eftertraktade spelartypen ser särskilt annorlunda ut i sjumannarugby.

– Nja. Traditionellt har många den åsikten. Men jag ser inte det så mycket längre. Ser man den internationella rugbyn är de otroligt vältränade och snabba på alla positioner. Och det är vad som behövs egentligen i sjumanna. I dag är det inte så stor skillnad, säger Per Bengtsson.

Och rugbyn i Växjö, Kronoberg och omnejd är på frammarsch. I alla fall om man frågar Per Bengtsson. 

– Det börjar växa rejält. Vi har nya klubbar på gång. Ljungby har haft ett tag och håller på att bygga upp ungdomsverksamhet. Vi har i närheten Nybro, Vetlanda och Jönköping som är nya klubbar om vi pratar Småland. Det är roligt, avslutar han. 

I LJUDKLIPPET NEDAN BERÄTTAR RUGBYSPELAREN LINA ESKILSSON OM HUR DET GÅR FÖR WEXIÖ RK MED ÅTERUPPLIVANDET AV DAMLAGET. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".