Utvandrarnas hus i Växjö. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Emigrantcenter i Sävsjö vill rädda Emigrantinstitutet

1:26 min

Jonas Bronck Center i Sävsjö vill ta över Svenska Emigrantinstitutets samlingar. I ett brev till styrelsen skriver man att man vill rädda verksamheten.

– Vi anser att Svenska Emigrantinstitutet är en sådan viktigt institution i svensk migrationsforskning, så den måste komma bort från det här tjafset som pågått i åtta år, säger Göran Modig, verksamhetschef för Jonas Bronck Center.

I november förra året meddelade stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet som grundades 1965, att pengarna var slut och att man skulle lägga ner verksamheten i Växjö.

Frågan sedan dess har varit vad som ska hända med samlingarna som finns i Utvandrarnas hus vid Växjösjön.

Kulturparken Småland vill behålla samlingarna i Växjö, men nu ger sig alltså Jonas Bronck Center i Sävjö, som också sysslar med emigrantforskning, in i leken vad gäller samlingarna. Man har skrivit till styrelsen för Emigrantinstitutet om att man vill inelda ett samarbet i syfte att säkra Emigraninstitutetes framtid.

– Det primära är att man får en verksamhet kring Emigrantinstitutet som kan fortleva och utvecklas, säger Göran Modig.

– Lokaler har vi så vi kan gödsla med dem, vi har tagit över det gamla stadshotellet i Sävjsö, som stått tomt i många herrans år. Vi har ett 40-tal rum och vi är tio, femton stycken personer i olika konstellationer som arbetar idag.

På onsdag den 5 mars ska styrelsen för Svenska Emigrantinstitutet har styrelsemöte om vad som ska hända med samlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista