En synskadad person tar sig fram. Foto: TT
Lyssnartips

Synskadad blev utan ledsagare på stationen

"Jag blev panikslagen"
1:32 min

När synskadade Monica Hedbjörn kom med tåget till stationen i Växjö i förra veckan var det ingen som tog emot henne - trots att hon hade beställt ledsagning av Länstrafiken Kronoberg. Hon fick istället ta hjälp av medresenärer för att ta sig dit hon skulle, berättar hon.

– När jag klev av tåget i Växjö så fanns det ingen ledsagare. Jag väntade några minuter och tänkte att jag måste ju ha hjälp. Så jag ropade "kan någon hjälpa mig, jag ska till tågtaxi?" Då kom det ett ungt par som hade både packning och barn med sig, men de tog sig ändå tid att hjälpa mig. Ja, man blir ju lite oroligt.

Monica Hedbjörn som är helt blind åkte från Stockholm via Alvesta till Växjö. Och i god tid före resan hade hon beställt ledsagning - först av SJ och sedan av Länstrafiken Kronoberg som ansvarar för Öresundstågen. I både Stockholm och Alvesta fungerade ledsagningen utmärkt, men i Växjö kom ingen och mötte henne.

Men är det så farligt då, du fick ju hjälp av andra?

– Ja, men det är ju inte tänkt så. Där kommer folk med packning och kanske har bråttom någonstans, man kan ju inte begära att privatpersoner ska hjälpa en.

När Monica Hedbjörn hade kommit dit hon skulle i Växjö kontakade hon länstrafiken för att försäkra sig om att ledsagningen skulle fungera vid hemresan några timmar senare. Hon fick beskedet att det var dubbelkollat och att det skulle finnas en ledsagare till henne på stationen, men inte heller den här gången fungerade det.

– Nej, det kom ingen ledsagare och då blev jag panikslagen. Jag gick ut på perrongen och ropade "kan någon hjälpa mig, jag ska med tåget och har inte fått någon ledsagare?"

Vad tänker du nästa gång du ska till Växjö?

– Då tar jag flyget.

Trafikdirektören på Länstrafiken Kronoberg Thomas Nilsson säger att det är de som har gjort fel och att det är olyckligt. Exakt vad som hänt vet han inte, men det ska nu utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".