Två unga kvinnor protesterar mot Rysslands intåg i Ukraina. Kvinnorna på bilden är inte de som intervjuas i inslaget. Foto: Emilio Morenatti/TT.
Ukraina

Ukrainare i länet oroliga över utvecklingen i hemlandet

3:40 min

Det spända läget mellan Ryssland och Ukraina fortsätter och följs av ukrainare i länet på nära håll. På Linnéuniversitetet forskar Antonia som har varit här i fyra år och som nu ligger sömnlös på nätterna.

– Allt vi vill ha är fredliga demonstrationer om att få vara en del av EU, när folk började dö så var det fruktansvärt och fler anslöt till demonstrationstågen.

Antonia som vi valt bort efternamnet på för att skydda hennes föräldrar i Ukraina säger också att det var en seger att få bort Ukrainas förra ledare Viktor Janokovytj som ville närma sig Ryssland. Då kändes det som att det var slutet på konflikten men nu när Vladimir Putin hotar Ukraina så är allt ovisst, säger hon. Hon har ett år kvar på Linnéuniversitet och är rädd för vad som kan hända henne och hennes barn om hon återvänder.

Julia Glibova som jobbar åt Ikea i Älmhult berättar att hon har väldigt nära kontakt med sina släktingar och föräldrar i Ukraina och hon berättar också att situationen är väldigt spänd just nu, och att det är en dramatiskt utveckling. Det är svårt att förutspå vad som kommer hända, säger hon.

P4 Kronobergs reporter Lars-Peter Hielle frågar henne om hon förstår de ryska medborgarna i Ukraina. Hon berättar att hon själv är ryskspråkig och aldrig har blivit ifrågasatt för det i Ukraina. Hon säger att motsättningarna är framprovocerade och motsättningarna skulle vara mer än vad de egentligen är. Hon tror att det är Rysslands president Vladimir Putin som vill visa sin styrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista