Alvesta

Nu saknar Alvesta demenssjuksköterska

"Jag reagerade negativt"
1:29 min

Från och med den första mars finns det ingen demenssjuksköterska i Alvesta kommun. Istället ska varje grupp inom äldrevården ha kunskap om vård av dementa.

– Jag reagerade negativt. Det är så att många av de äldre personer som bor på servicehus idag har någon form av demens och då är det väldigt bra för personalen att de har någon som de kan vända sig till för att få handledning, säger Lars Ingvar Berg som är med i Värends demensförening, och jobbat med demensvård i 20 år.

En demenssjuksköterska är specialutbildad att ta hand om dementa personer. Den personen ska både stötta den hjälpa vårdpersonalen och finnas till för att stötta anhöriga.

Precis som de flesta andra kommuner har Alvesta länge haft en sådan sjuksköterska, men omsorgsförvaltningen har bestämt sig för att ta bort den tjänsten. Från och med den första mars har ansvaret flyttats över på annan personal inom kommunen.

– Jag tycker inte att det är tillräckligt. När det gäller demenssjukdomar finns det många olika sorters diagnoser. Och det är lättare för anhöriga att ta kontakt med en demenssjuksköterska. Visserligen finns det sjuksköterskor på servicehusen man kan rådfråga men jag tycker ändå att det behövs en demenssjuksköterska, menar Lars Ingvar Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".