Rotmos och knaprigt fläsk a´la Sune Markman. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

RECEPT: Klassiskt rotmos med knaperstekt sidfläsk

Idag skapas en klassisk rätt i radioköket - rotmos och sidfläsk med en ny "touch". Här hittar du receptet och vi uppdaterar med bilder!

Klicka här för att ta del av vår receptbok!

PINTEREST: Här hittar du fler recept! 

Klassiskt rotmos med ny ”touch”

ca 700 gr kålrot

6 stora potatisar

3 stora morötter

Vatten

20-30 gr smör

I tsk salt

Vitpeppar

  1. Tvätta och skala rotfrukterna. Skär kålroten i mindre bitar, morötterna i lite större och potatisen skärs i skivor
  2. Fyll en större gryta till ca ¼ med vatten, tillsätt saltet och låt det koka upp
  3. Lägg i kålrot och låt detta koka i medeltemperatur i ca 5 min. (mät alltid tiden från när vattnet börjar koka)
  4. Lägg i morötterna (morötterna ska vara täckta av vatten) och koka i ytterligare 5 min
  5. Fyll på med potatisen och koka tills potatisen faller sönder (ca 10 min)
  6. Placera ett durkslag i en annan gryta och häll av spadet. Spadet ska sparas till att göra ett ”kryddspad”
  7. Lägg ett lock på din gryta och ställ åt sidan

Kryddspad

Ca ½ liter Spad

1 lagerblad

6 vitpepparkorn

3 kryddpepparkorn

3 st persilje-stjälkar 

  1. Lägg i alla kryddor och låt spadet koka upp och sjuda i ca 5 min
  2. Stöt eller pressa alla rotfrukter
  3. Rör ner smör
  4. Tillsätt kryddspadet efter hand och rör om tills ni får den konsistens ni vill ha
  5. Smaka på slutet av med salt och vitpeppar

Senapssås

2 dl grädde

1 dl mjölk

Majzena

Senap

Salt

  1. Koka upp grädde och mjölk
  2. Rör ner lite Majzena i kallt vatten. Red såsen så den blir lagom tjock
  3. Smaksätt med senap och lite salt

Knaperstekt sidfläsk

700 gr rimmat sidfläsk

Smör

  1. Strimla fläsket och bryn det till det är knaprigt

Rödbetschips

1 rödbeta

2-3 dl rapsolja

  1. Tvätta och skala en rödbeta
  2. Skiva tunt (ca 1 mm)
  3. Häll rapsoljan i en liten gryta
  4. Värm oljan till ca 170-180 grader
  5. Strö ut några rödbets-skivor i oljan och fritera tills de fått färg
  6. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på hushållspapper
  7. Strö på lite salt direkt

Servering

Lägg rotmoset i botten och toppa med det stekta fläsket

Ringla senapssåsen över och sist rödbetschipsen

Garnera med hackad bladpersilja

Njut av din middag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista