Susanna Arwin med den två decimeter höga lerskulpturen. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Växjö

Den berömda kvinnan med handväskan avbildas som staty

1:45 min

Konstprojektet "den svenska tanten" startade för 29 år sedan och det började med ett berömt fotografi där en kvinna vid en demonstration i Växjö försöker slå en handväska i huvudet på en medlem i Nordiska rikspartiet som demonstrerade. Nu har konstnären Susanna Arwin, som är mamma till "den svenska tanten" gjort en skulptur som föreställer kvinnan med handväskan.

Det var vid en demonstration den 13 april 1985 som kvinnan som nu har avbildats i form av en staty hon försöker te dänga en handväska i huvudet på en demonstatt

Den här händelsen fångade växjöfotografen Hans Runesson på ett fotografi och den bilden blev sedan utsedd till årets bild 1985.

Bilden inspirerade sedan Susanna Arwin att göra en konstutställning med utgångpunkt från Hans Runesson fotografi. Den utställningen anses var startpunkten på hennes stora konstprojekt "den svenska tanten".

– Det har blivit sinnebilden för civilkurage och "den svenska tanten", säger Susanna.

Susanna Arwin har nu gjort en två decimeter hög lerskulptur av kvinnan med handväska. Den ska nu 3D-scannas och sedan ska skulturen gjutas och kanske kommer kvinnan i formen av en skulptur tillbaka Växjö centrum där demonstration ägde rum för 29 år sedan.

– Många tycker att det vore fint att ha henne på den här platsen där det hände. Den här bilden finns över hela världen så visst vore det häftigt, det var ju i Växjö som det hände, säger Susanna och berättar att hon ibland hör personer berätta att de sett bilden i andra länder som exempelvis Peru.

Den 16 april visas den här skulpturen första gången offentligt på Edsviks konsthall i Sollentuna i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista