En av landets matbespisningar. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Växjö

Fortsatt oenighet om maten till barn i Växjö

"Konsekvenserna kan bli väldigt negativa"
1:27 min

En oenig skol- och barnomsorgsnämnd tyckte till i dag om den infekterade frågan om hur maten ska lagas till barnen i förskolorna och skolorna i Växjö. Oppositionen säger nej till förslaget som bland annat innebär ett nytt centralkök och färre tillagningskök. 

– Konsekvenserna kan bli väldigt negativa, vi pratar så mycket om mat och måltidsupplevelsen med ekologiskt och närodlat, att få känna på maten och veta vad den kommer ifrån och så vill Växjö kommun gå motsatt håll och centralisera och se till att maten inte lagas på plats, det känns gammalt tycker jag, säger Magnus P Wåhlin (MP).

Och allianspolitikerna i nämnden säger nu bara ”ja” till den administrativa förändringen - nämligen att skapa en gemensam måltidsorganisation för tre förvaltningar i kommunen.

De andra skarpa förslagen, som exempelvis ett centralkök för kyld mat till 17 förskolor och färre tillagningskök som också fanns i det här måltidsutredningspaketet som skickades från kommunstyrelsen får vänta, säger Eva Johansson, centerpartistisk ledamot i skol- och barnomsorgsnämnden.

– Det vi har tagit beslut om nu är att vi ska ha en gemensam måltidsorganisation, mer har vi inte sagt, säger Eva Johansson.

Vad tycker hon då om förslaget i utredningen om ett centralkök för kyld mat till 17 förskolor?

– Det tycker jag inte om, det är därför vi bara tar beslut om att ha en gemensam måltidsorganisation, säger Eva Johansson.

Den 15 april ska frågan återigen tas upp i kommunstyrelsen efter remissrundan i de tre berörda nämnderna. Samma dag ska frågan behandlas i kommunfullmäktige.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".