Växjö

25 000 internetsidor blockas varje dag för användare i Växjö kommun

25 000 olagliga sidor som barnporr och andra olämpliga sidor som innehåller porr, filmsidor och pokersidor som sprider spam, blockeras varje dag.

Filtret har gett resultat när det handlar om att bekämpa barnporr och vanlig porr, säger Michael Färdigh personalchef i Växjö kommun.

– Trenden visar att det blir färre och färre fall varje år.

Och vad beror det på tror du?

– Jag tror dels att det beror på att man har de här skalskydden och att man kan hindra att det kommer in olämpliga sidor och åtkomst till dem. Dessutom bra information till de anställda och ett snabbt agerande när det dyker upp.

Är det bra att blockera sidor tycker du?

– Jag tycker det är jätteviktigt inte minst för att det är väldigt mycket barn i vår verksamhet. Nu kan vi verkligen säga att vi kan skydda barnen från att komma i kontakt med olämpliga bilder.

Databasen som Växjö kommun använder för att blockera olagliga och olämpliga sidor innehåller 200 miljoner sajter. Det är sökord och domäner som i kombination kan blockera användare att besöka hemsidorna

Varje dag hindras användarna i kommunens nät att gå in på 25 000 sidor. När den här intervju gjordes var speldomänen betclick.com den mest intressanta bland användarna.

En handfull personer har fått sluta de senaste sju åren på grund av att kommunen hittat barnporr i datorerna. Växjö kommun lägger mellan 200 000 och 300 000 på barnporrfilter varje år.

Men man kommer inte att kunna förhindra all brottslighet som sker i nätet, säger Peter Bergehamn IT-chef på kommunen.

– Med de möjligheter internet har så finns ju också baksidor. Vi kommer inte kunna hindra att brott begås men om ett brott begås så kan vi på polisens order hjälpa till i brottsutredningen med att spåra olika delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".