60 procent av ärendena som behandlas i kommunerna påverkas av EU enligt Sveriges kommuner och landsting. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
EU-valet 2014

EU påverkar mer än hälften av besluten i kommunerna

6:55 min

En majoritet av de beslut som tas i din kommun är påverkat av EU. Närmare 60 procent visar en rapport från SKL, Sveriges kommuner och landsting som gjordes för några år sedan. Allt från upphandling till kommunen som arbetsgivare berörs.

Här hittar du P4 Kronobergs EU-valsida!

Harald Hjalmarsson, moderat kommunalråd i Västerviks kommun tittar på en dagordning från ett kommunstyrelsemöte i april i år.

– Vi hade 30 ärenden, men när man börjar titta igenom den så ser man att ungefär en tredjedel av dem har faktiskt på något sätt med EU att göra, och det kan jag säga att det var inte EU vi diskuterade på kommunstyrelsen, säger han.

EU påverkar 60 procent

Men det kan handla om mycket mer än så enligt en stor undersökning som Sveriges kommuner och landsting gjorde för fyra år sedan tillsammans med Lunds universitet.

– Då gick vi igenom ett stort antal dagordningar i kommuner och landsting och tittade då på varje punkt hur mycket som påverkas. och kom vi fram till att ungefär 60 procent av kommunernas dagordningar påverkas direkt av EU och 50 procent ungefär inom landsting. Och vi ser väl att det bara har ökat så skulle vi göra det nu så utgår vi ifrån att det skulle vara mer, säger Petra Hasselqvist på SKL.

Och när jag kollar igenom dagordningen från Västerviks kommun lite senare hittar jag också fler punkter än vad Harald Hjalmarsson gjorde som påverkas av EU. Bland annat försäljning av industritomter där man inte får sälja till underpris. Men också om byggplaner och detaljplaner där man ska göra strategiska miljöbedömningar och en uppföljning av avfallsplanen, där själva planen i sig är ett krav från EU att det ska finnas.

Inte alltid så uppenbar påverkan

Men EU:s påverkan är inte så uppenbar i alla lägen och även om man vid det här kommunstyrelsemötet i Västervik inte diskuterade EU direkt så fanns det på en punkt på dagordningen som hade ett mer påtagligt EU perspektiv, säger Harald Hjalmarsson.

– Då pratade vi om ett Leader-område vi har här, och där var EU väldigt med i diskussionen eftersom alla vet att hela finansieringen kommer från EU och också att det nu håller på att stöpas om med nya regler. Så där var det mycket Europatankar.

– Men inte när vi diskuterade om våra kostverksamhet, inte när vi pratade om hur vi skulle ta emot utlandsfödda. Det var flera ärenden där vi inte pratade Eu utan såg det som ett kommunalt ärende, lägger han till.

Men vad ingår då i de 60 procenten?


Bland annat är kommunerna stora arbetsgivare och måste via det följa arbetstidslagstiftningen och därmed även likabehandling, arbetsmiljö och anti-diskriminering.

Även offentlig upphandling och inköp är en stor del. Det berör inte bara vem som ska sköta snöröjningen utan även vilken mat som ska köpas in som sedan ska lagas inom förskola, skola och äldreomsorg.  

EU har också mycket att säga till om när det kommer till samhällsbyggnad och miljö. Tillsyn av miljöfarliga verksamheter och tillsyn av livsmedel ingår också. Och när det kommer till miljön har EU satt många regler och lagar som en kommun måste ta hänsyn till när man fattar beslut. Det kan gälla vatten och avlopp osv.

Finns pengar att hämta

Men det handlar inte bara om regler, EU sitter på en hel del pengar som man kan söka. Bland annat till fonder och program som rör skola, transport och hälsa. De senaste sju åren har EU fördelat 15 miljarder kronor ur fonder till Sverige. Och även om det för den enskilda kommunen inte alltid handlar om så mycket pengar så kan det ändå vara avgörande pengar, säger Harald Hjalmarsson , moderat kommunalråd i Västervik.

– Det är inte enormt stora belopp, men det är belopp som läggs på toppen och det betyder att det kanske är det som avgör om det verkställs eller inte.

– Även de i det här fallet kanske lite mindre beloppen som vi kan få som medfinansiering kan vara avgörande för att något ska ske, och det ser vi i flera ärenden, säger Harald Hjalmarsson och nämner bland annat företagsutveckling och bredbandsutbyggnad.

EU-perspektivet kommer alltså in i alla delar av den kommunala verksamheten. Oavsett om det handlar om tillsynsverksamhet, välfärdstjänster, detaljplanering eller i rollen som arbetsgivare. Tror Harald Hjalmarsson, moderat kommunalråd i Västervik att det kommer vara ännu mer om vi tittar på en dagordning om ytterligare fem år?

– Det är jag inte säker på. Jag tror snarare att kunskapen om EU:s påverkan är mer påtaglig. Samtidigt som jag hoppas att i vissa fall behöver inte EU ha varit med.

Han hoppas att EU blir smalare och jobbar med mer större övergripande frågor och att man mer i detalj låter länder och kommuner bestämma mer själva.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista