Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/TT Bild
Kronoberg

Huskurage ska få grannar att reagera

"Hade inte grannen knackat på hade jag varit död"
1:40 min

I Sverige dör 17 kvinnor varje år av våld i nära relationer. Organisationen Huskurage arbetar aktivt för att få bland annat bostadsbolag i Kronoberg att skriva på en policy för hur du som granne och hyresgäst ska agera vid oro för våld eller hot.

Hör du grannarna bråka i lägenheten intill? Då ska du agera direkt. Det menar organisationen Huskurage.

En av initiativtagarna till Huskurage är Nina Rung, som är utredare på familjevåldssenheten vid Stockholmspolisen. Och hon tycker att det är väldigt viktigt att det finns en policy för hur grannar ska agera.

– I det ärendet jag jobbar med nu säger kvinnan att hon hade varit död om grannen inte hade knackat på. Det handlar om liv och död. Det dör 25 personer, inklusive fem barn, varje år.

Nina Rung har tillsammans med hennes sambo Peter Svensson skapat policyn Huskurage. Policyn ska vägleda grannar hur de ska agera vid våld och hot hos grannen.

– Om du hör skrik och känner dig orolig för grannen ska du gå dit och ringa på. Då har du stört våldet när det pågår. Dessutom uppfattar den utsatta att det faktiskt är någon som hör våldet och kommer. Då blir den mer benägen att göra något åt sin situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".