Sasan Naraghi, övertandläkare.
Kronoberg

Fler flickor än pojkar söker tandställning

1:25 min

Det är stor skillnad mellan pojkar och flickor när det gäller inställning till tandställning. Det är en av slutsatserna av ett nu avslutat projekt inom Landstinget Kronoberg.

– Det är att flickor i större utsträckning är intresserade av tandställning och de söker aktivt och vill ha behandling. Killar tittar mycket mer på om det är funktionella aspekter i det hela. säger övertandläkare Sasan Naraghi om skillnaden. 

Det är barn och ungdomar i åldern tre till 19 år i fem av länets kommuner som granskats under åren 2011-2013. Under de tre åren var det mellan 17 och 23 procent fler flickor än pojkar som påbörjade tandregleringsbehandling. Under de tre åren ökade också procentandelen flickor som sökte tandställning något för varje år.

Men för killarnas del så är det ofta så att de kommer tillbaka senare i livet, säger Sasan Naraghi:

– Efter ett par år så kommer de och säger att de vill ha behandling. De ångrar sig ofta efter att de en gång tackat nej till behandling.

Att flickor tidigare och oftare vill ha tandställning säger Sasan Naraghi så här om:

– Min förklaring är att flickor är mer intresserade av det estetiska och utseendet, och de är mer aktiva i den åldern när tandställning är aktuellt, i 12 till 15-årsåldern.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista