1 av 2
Ishinkar vänds upp och ner i USA där trenden är betydligt större än i Europa - än så länge. Foto: TT
2 av 2
Cory Murphy i Växjö Lakers. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio
Sociala medier

Växjö Lakers-spelare tar istrend till Växjö

1:45 min

Att hälla en hink med is över sig själv, filma och publicera det på sociala medier och sedan utmana andra att göra detsamma. Det har blivit ett sätt att uppmärksamma nervsjukdomen ALS. En av dem som hakat på utmaningen är Växjö Lakers-spelaren Cory Murphy. 

– Det finns många i USA och Kanada som gör det här. Jag tycker att utmaningen har ett bra syfte och läste om historien bakom detta och det är ett bra sätt att väcka uppmärksamhet för en sjukdom som drabbar många människor. Ju mer uppmärksamhet detta får desto mer pengar kan samlas in och då kanske man kan hitta ett botemedel, säger Murphy.

Det hela började i Boston där en före detta baseballspelare, som själv diagnostiserats med ALS, startade en insamling till förmån för ALS-forskningen genom att utmana med ishinkar. Utmaningen spreds snabbt och förutom att spela in iskalla klipp av sig själva donerar en del alltså även pengar. Utmaningen har antagits av allt från Facebooks Mark Zuckerberg till Chris Christie och Ethel Kennedy. Den sistnämnda skickade den vidare till USA:s president Barack Obama - som på Twitter dock tackade nej men meddelade att han skulle lämna en donation.

ALS är en nervsjukdom som bryter ner muskelceller i kroppen vilket gör att man långsamt försvagas och något botemedel finns inte i nuläget. På Neuroförbundet har man än så länge inte märkt av den här isiga kampanjen men den välkomnas varmt.

– Det är mycket bra. Det har blivit populärt på senare tid att starta sådana här olika events och utmaningar, dels för att uppmärksamma sjukdomen som sådan men också för att göra eventuella insamlingar för att stödja forskningen, säger Mia Lundström, ombudsman på förbundet som jobbat med ALS-frågor i 25 år.

Murphy fick utmaningen av lagkamraten Noah Welch. Om hela laget tar efter återstår att se men klart är i alla fall att det är en trend bland Murphys närmaste:

– Min fru gjorde precis det här för fem minuter sen på baksidan, säger Murphy med ett skratt. 

Det här är inte första gången som Cory Murphy tar sig an en utmaning - tillsammans med resten av spelarna i Växjö Lakers A-lag odlade han mustasch under en månad för att samla in pengar till forskning kring prostatacancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista