Växjö

Handväskorna höjdes mot Svenskarnas Parti

1:20 min

När klockan slog 18.00 på onsdagskvällen sattes mikrofonen på för Svenskarnas Partis (SvP) valmöte. Samtidigt höjdes handväskor i luften, nycklar som skramlade och kyrkklockorna ringde.

Över tusen Växjöbor hade samlats på Stortorget i Växjö för att demonstrera mot SVP.

Polisen hade full styrka på plats då det tidigt befarats att det skulle bli en stor motdemonstration när SvP skulle hålla sitt valmöte i Växjö. Över 10 piketbussar fanns på plats, ridande poliser, flera civilklädda poliser, patrullerande poliser och dialogpoliser.

Och motdemonstranterna kritiserade polisens arbete.

– Dagens poliser försvarar morgondagens Hitler, var budskapet både via rop och plakat.

När SvP:s ordförande Stefan Jacobsson tog mikrofonen för att börja sitt valtal började buropen och motdemonstranternas röster lade sig som ett skumgummifilter som högtalarens ljudvågor inte hade kraft att ta sig igenom.

Handväskor höjdes tillsammans med ropen "Kom ihåg 1985!" och motdemonstranterna syftade då på när Nordiska partiet skulle demonstrera på Lilla torg i Växjö och en kvinna slog en nazist i huvudet med sin handväska. Situationen som fotografen Hans Runesson fångade på bild och som sedan blev årets bild och världskänd.

Eva-Gun Westford var pressansvarig för polisen under kvällen och berättade att detta var den största polisiära insats i Växjö någonsin.

Efter ett valtal på 40 minuter packade SvP ihop sina saker och satte sig i minibussen och åkte iväg. Då utbröt jubel bland motdemonstranterna.

– Det har visserligen varit mycket folk här i Växjö, men demokratin har fått segra för alla har fått säga sin åsikt, sa Eva-Gun Westford efter valmötet var över.

Men den exakta åsikten som Stefan Jacobsson ville framföra, ja den var det nog få som hörde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista