1 av 3
Konstnären Susanna Arwin har gjort en staty av bilden av tanten som slår till en nazist med handväskan. Foto: Lars-Peter Hielle/SR
2 av 3
Motdemonstrationen innehöll inget våld. Händerna användes till annat. Foto: Elisabeth Anderberg/ Sveriges Radio
3 av 3
Torgmötet samlade många växjöbor. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Växjö

Susanna Arwin: "Det blir en slags tyst manifestation över ickevåld"

1:42 min

När nazistiska Svenskarnas parti höll torgmöte i Växjö höjdes handväskor i luften. Protesten är inspirerad av den snart 30 år gamla bilden med en dam som drämmer till en nazist.

För snart 30 år sen, 1985, tog fotografen Hans Runesson bilden som skulle bli världsberöm. Den föreställde tanten som svingar sin handväska mot en nazist från Nordiska rikspartiet på gatan i Växjö. Bilden har utsetts till 1900-talets bästa bild.

Och när nazistiska Svenskarnas parti hade torgmöte i går höll motdemonstranter upp sina handväskor för att visa sin avsky mot nazismen på Växjös gator.

Bilden har också blivit en staty av konstnären Susanna Arwin. Hon välkomnar att handväskan lyfts upp i fredligt syfte för att visa ett avståndstagande från nazismen.

– För mig betyder den att det någonstans finns en gräns för vad man får hitta på. Det är inte okej att döda ett antal judar i koncentrationsläger. Hela hennes släkt blev vad jag förstår mördade i koncentrationsläger, säger hon om damen på bilden.

Susanna Arwin berättar att hon står för ickevåld, att hon inte tror på våld överhuvudtaget. 

– Men om man står där och har väskan som en symbol och inte slår är det ännu mer kraftfullt. Det blir en slags tyst manifestation över ickevåld, säger Susanna Arwin.

Lyssna också på P3 Dokumentären Nazisträttegångarna i Göteborg, som bland annat handlar om demonstrationerna i Växjö 1985 och bilden på damen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista