Kronoberg

Många drönarpiloter omedvetna om fototillstånd

1:51 min

Allt fler privatpersoner köper billiga drönare med en kamera och fotograferar från luften. Men vad många inte känner till är att det kan krävas tillstånd att fotografera från luften. Utan tillstånd finns det risk för att man bryter mot kameraövervakningslagen.

– Det här är nog ganska okänt och dessutom är det krångligt att ansöka, säger drönarpiloten Douglas Johansson aktiv i Växjö RC-klubb.

Det är militära intressen som ligger bakom drönarnas snabba utveckling och att tekniken har blivit enklare och billigare. I dag kan privatpersoner köpa en liten drönare för någon tusenlapp.  

Hans Tunanders drönare står startberedd på gräsmattan på hans villatomt. Med en knapptryckning på fjärrkontrollen far drönaren upp i luften och han får den att stå helt stilla i luften en och en halv meter över gräsmattan. Det surrar intensivt från de fyra propellrarna.

– Jag vill helst inte flyga högre än 40-50 meter, men kan flyga betydligt högre, säger Hans Tunander.

Nu från en och en halv meters höjd kan vi ta ett fotografi utan att bryta mot lagen, men fotograferar vi från högre höjd så att grannen eller någon som passerar på gatan fastnar på bilden kan det vara olagligt. Förutsatt att man kan  se vilka det är.

– Ska man fotografera med en drönare över allmän plats måste man ha tillstånd, säger Lisa Sund på länsstyrelsen.

Hur många har ansökt om tillstånd?

– Ingen har ansökt om tillstånd, svarar Lisa Sund.