Älmhult

Nya regler ger mindre generösa politikerpensioner

1:28 min

Kommunerna i Kronoberg har redan, eller kommer inom kort, klubba den nya reglerna för nyvalda politiker från och med den här mandatperioden. Och i Älmhult vill man gå ett steg längre och låta reglerna gälla även för de som arbetar som politiker nu och som tidigare omfattas av de gamla reglerna.

Efter att Sveriges Radio för några år sedan granskade de generösa pensionsvillkoren för politiker som har politiken som yrke har nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram en betydligt mindre generös modell.

Kommunerna i Kronoberg har, eller kommer inom kort, klubba de nya reglerna för nyvalda politiker från och med den här mandatperioden. Och i Älmhult vill man gå ett steg längre, och låta reglerna gälla även för de som arbetar som politiker nu och som tidigare omfattats av de gamla reglerna.

– Det ska vara rättvist, vi ska inte ha en gräddfil för de gamla politikerna, samma villkor ska gälla alla som går in som politiker den kommande mandatperioden. Oavsett om man har varit med tidigare eller är helt ny, säger Claes Lindahl som är centerpartistisk politiker.

De som haft politik som yrke på mer än 40 procent ska kunna välja att gå i pension vid 50 års ålder och få ersättning fram till ålderspensionen utan krav på att söka nytt jobb.

När Sveriges Radio uppmärksammade frågan 2011 betalades det ut en och en halv miljon kronor i skattepengar till sammantaget ett tiotal före detta politiker i länet.

Frågan fick stor uppmärksamhet och SKL, Sveriges kommuner och landsting har kommit med nya rekommendationer som är betydligt mindre generösa - möjligheten till 15 års pension byts till ett omställningsstöd på tre år - mer i linje med den arbetslinje som gäller för väljarna.

Och alla kommuner har, eller planerar för, att införa de nya reglerna för nytillträdda politiker. Men i Älmhult vill man alltså gå ett steg längre och låta det gälla även för dem som nu omväljs. Enligt Claes Lindahl betyder det att inga anställda politiker som lämnar efter årsskiftet kan få ersättning längre än tre år:

– De får stöd under tre år, och det är olika sorters stöd. Det är ekonomiskt stöd och det är andra insatser för att de ska kunna återgå till en annan tjänst i samhället, säger Claes Lindahl.