Sverige

Fler brott ska lösas med hjälp av DNA-register

1:27 min

Polisen har haft framgång med att lösa fler brott sedan man inledde ett samarbete med Nederländerna och Finland  med att utbyta DNA från brottsplatser. Nu ska samarbetet utvidgats med fler länder. 

Inom ett par veckor utvidgar man samarbetet med att utbyta DNA från brottsplatser med ytterligare tre länder. 

– I höst kommer Sverige koppla upp sig Estland. Sedan med Polen. Och så småningom kopplar vi upp oss mot Litauen. Och de svenska polismyndigheterna har signalerat att de är redo att ta emot nya träffar och vill börja jobba med de delarna också, säger Johan Lönnqvist kommissarie och införandeansvarig för DNA- registret på Rikspolisstyrelsen.

Tanken är att kunna identifiera misstänkta gärningsmän som lämnat DNA-spår efter sig i Sverige, med hjälp av de andra ländernas egna register. 

Polen har ett hundratalet DNA-spår. Estland och Litauen har vardera ett tusental -jämfört med Finlands och Nederländernas - som alla innehåller tiotusentals brottsspår.

Personerna som har lämnat spår i registret har inte nödvändigtvis sin nationalitet i landet där spåret finns registrerat - utan visar i vilket land en gärningsman gjort ett brott,

Det ger också polisen möjlighet att följa den gränsöverskridande kriminaliteten, med hopp om att få träff på en identitet för att kunna stoppa och lagföra en person. 

Målet är att alla EU-länder inklusive EES-länderna Norge och Schweiz framöver ska ha sökbara DNA-register för alla inblandade nationer.

Den finska polisen har en flerårig erfarenhet av att samarbeta med Sveriges nya partners Estland, Litauen och Polen.

Och Sverige kan förvänta sig att få träffar på brottskategorierna stöld, inbrott och narkotikabrott, enligt Ulla Mansikka Ahonen projektchef för DNA-registret vid den finska Rikskriminalpolisen:

– De är alla viktiga länder. En del av träffar som ni kommer att få med Estland är narkotikabrott och inbrott. Inte så mycket våldsbrott. Med Litauen kommer ni att få ganska många träffar på inbrott. Då handlar det om organiserade grupper som gör inbrott omkring i Europa, säger hon. 

Fakta: Polisens DNA-samarbete

Sverige kommer vid årsskiftet att samarbeta med 5 nationer.

Nederländerna sedan november 2013

Finland mars 2014

Estland början på september 2014 (datum finns ej)

Polen september 2014 (datum finns ej)

Litauen september /oktober 2014 (datum finns ej)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.