Hovmantorp

Dragare ska gräva guld i USA

5:08 min

I morgon inleds världsmästerskapen i dragkamp i Madison, Wisconsin, i USA. Sverige skickar närmare 50 dragare till tävlingarna som pågår över lördag och söndag. Och Hovmantorpsdragarna Erik Atterheim, Caroline och Daniel Stjerna och 16-årige Riyadh Al-Maksoos åker dit med höga mål. 

Daniel Stjerna och Erik Atterheim är två av fyra dragare som ska åker för att gräva guldmedaljer i USA. 

– I fjol så tog vi oss till en ganska så mirakulös semifinal i U-23-klassen. Målet är ju alltid att sikta på guld. Så är det ju. Sverige är ju ett väldigt starkt dragkampsland så en final hade jag känt mig väldigt nöjd med. Men i finalen finns det ju bara guld, så det är väl där målsättningen ligger, berättar Daniel Stjerna. 

I vilka klasser har ni störst chans tror ni?

– Det är ju damklasserna. Och den mixade klassen med fyra herrar och fyra damer i laget. Det är där vi har störst guldchans. Men alla klasser har sett bra ut så jag tror vi har chans på guld i alla klasser, berättar Erik Atterheim. 

"Folk tror dragkampare är skäggiga skogshuggare"

Men det finns en del förutfattade meningar om dragkampare, berättar Daniel Stjerna. 

– Vill du veta den absolut vanligaste frågan? Måste man inte vara en enormt stor, skäggig skogshuggarsnubbe för att vara med i dragkamp? Det är ju den föreställningen folk har. Men det är en tekniksport framförallt. Folk är väl mer förvånade än imponerade skulle jag säga när man berättar att man håller på med dragkamp, säger Daniel Stjerna. 

Tävlingarna håller på lördag och söndag.