Lyssnartips

Nyanställda präster sades upp i Tingsryds pastorat

1:53 min

Sent i höstas anställdes två nya präster i Tingsryds pastorat. Ett par månader senare fick de ett chockbesked - pastoratet hade räknat fel. Pengarna räcker inte och de nyanställda prästerna sägs upp.

Denna nyhet kom till tack vare ett lyssnartips. Klicka här för fler nyheter gjorda tack vare lyssnarna!

– Allting kändes väldigt ljust och fint här när Carla fick jobb här och jag räknade med att i lugn och ro ta mig an vårt nyinförskaffade hus - och det känns väldigt märkligt att man blir anställd för att nästan omedelbart ställas inför uppsägning.

Carla orkar inte berätta själv, men hon sitter med och lyssnar och kommer med inpass. Paret flyttade från Salem utanför Stockholm för att bli prästfamilj i Tingsryds pastorat. Hon togs emot i sin nya församling den första advent. Samtidigt anställdes ytterligare en präst i pastoratet - för behovet ansågs vara väldigt stort.

Varför anställdes två präster? Frågan går till Anders Blomquist, som är kyrkoherde i Tingsryds pastorat:

– Därför att de behövdes i verksamheten. På det sätt som vi jobbade i höstas och förra våren så orkade vi knappt med arbetsuppgifterna, säger han.

Två heltidstjänster kostar sammanlagt runt 1,2 miljoner kronor om året med sociala avgifter. Det bestämde pastoratet sig för att man hade råd med - men sen började man räkna:

– Vi hade budget för innevarande år, men budgeten stämde inte, säger Blomquist.

I årsredovisningen för 2013 kan man se att det var ett minus på 2,5 miljoner kronor. Men det hade pastoratet alltså ingen aning om i slutet av året. Och därför anställdes två nya präster - två präster som nu kommer att sägas upp. Motivering är inte ekonomin, utan arbetsbrist.

– Det heter så i sådana här sammanhang. Det har man fått lära sig. Det är mer en teknisk fråga, säger Anders Blomquist.

För de två uppsagda prästerna är det inte en teknisk fråga. De har båda flyttat till pastoratet och tänkt sig en framtid där. Anders Sveningsson sa upp sig från jobbet i Stockholm och flyttade med sin fru Carla när hon skulle börja jobbet som präst i Älmeboda församling. Nu söker han jobb här - och snart hon också:

– Man förväntade sig ju inte en sån här grej alltså, men en präst som söker tjänst i ett mindre pastorat ska nog be att få granska boksluten eller kolla så man verkligen har råd att anställa dem så man slipper att ställas inför såna här grejer, Svenningsson.