Val 2014

DEBATT: SD, MP och S om skolan och nöjeslivet i Tingsryd

14 min

Vad ska man göra åt situationen på Dackeskolan och finns det någon framtid för ett nöjesliv i Tingsryd? Mikael Jeansson (S), Leon Jensen (SD) och Gunnar Engblom (MP) debatterade bland annat dessa ämnen.

Dackeskolan är bland de sämsta i landet enligt gjorda undersökningar. Känner ni oro, vad vill ni göra åt det?

Gunnar: Det vi vänder oss emot är att de senaste två mandatperioden blivit mycket annat som lärarna får ägna sig åt. Jag vill avreglera så vi har större självbestämmande på skolorna. Vi är också väldigt för alternativa former, till exempel intraprenad. Pedagogerna ska ha mer makt.

Mikael: Nja, jag är inte på samma våglängd. Däremot vet vi ju att det har varit bekymmer, men det visar nu att det blivit en förändring med bättre resultat. Vi har tillsatt ny rektor och han jobbar intensivt för att förändra. Det tar tid, det finns strukturer på skolan som tar tid att förändra. De måste också samarbeta, de olika skolorna i kommunen.

Leon: Dackeskolan har förändrats mycket sen jag gick där. Politiker måste vara med och se vad som händer, då ser de vad rektorn och lärarna säger. Det skulle behövas.

Mikael: Det är väl bra om vi är engagerade, men vi ska inte detaljstyra. Vi ska ha koll, men inte styra.

Gunnar: Vi är fritidspolitiker, många av oss jobbar i skolan. Jag håller inte med Leon att vi har för dålig insyn.

Det hade varit trevligt om vi haft ett fungerande hotell så man kunde gå och roa sig om helgerna, lyssna på band och så.

Leon: Inne i Tingsryd skulle det ju behövas, vi har ju utanför exempelvis Korrö.

Mikael: Vi vill ju hitta nån som vill driva verksamheten. Tufab (det kommunala fastighetsbolaget) har intressenter, jag är säker på att det kommer fungera.

Gunnar: Vi funderar på om man kan göra hotellet till annat än hotell. Skolorna har behov av lokaler, det har vi förordat förut. Där är vi fortfarande. Vi förstår inte varför det är viktigt att ha ett hotell. Det finns ju plats att bo, till exempel på Tingsryds resort där vi befinner oss nu.

Mikael: Vi behöver ett hotell. Men det kanske är storleken på hotellet som är problemet. Tufab får sköta det här.

Gunnar: Men det är ju på gång på AMB, med ett nöjesställe kan jag avslöja.

En dusch i Mårdslycke

Leon: Varför inte? Jag kan sätta upp en med rör och tunna, det kan jag betala.

Mikael: Vi kan väl försöka hitta ett samarbete med arrendatorn.

Gunnar: Det är ju en fråga för entreprenören.