Val 2014

DEBATT KD, FP och V: Gratis förskola eller höjd maxtaxa?

14 min

Gratis förskola och gratis fritids var Jörgen Forsberg (V) förslag för att få unga familjer att flytta till Tingsryds kommun. Något som inte föll i god jord hos Anette Weidenmark (KD) eller Sven-Olof Karlborg (FP).

Hotellet i Tingsryd, kommunen har köpt konkursboet, vad ska man göra?

Jörgen: Vi vill göra om till studentboende, vi ska skippa hotellet.

Sven-Olof: Det behövs hotellverksamhet, men är det rätt storlek?

Anette: Ja, det behövs ett hotell för näringslivets skull. Kanske hade det räckt med hälften av rummen.

Jag är hästtjej, jag vill se mer pengar till vår ridklubb.

Sven-Olof: Kommunen kan inte pytsa in pengar, däremot på nationell nivå så har man ATG:s pengar som ska fördelas över trav och ridsport och jag vet att vår kommun jobbar med att påverka att göra en annan fördelning. Och det brinner i knutarna så jag har dragit igång en kampanj att satsa på hästnäringen. Men ridklubben ska behandlas som andra föreningar.

Anette: Man kan ju söka pengar från Boverket, om det är stallet som behöver göras om. De får ju annars föreningsbidrag.

Jörgen: Vi röstade för när det skulle bli travbana, det ångrar vi nu. Det gav lite arbetstillfällen så därför sa vi ja. Men det är ju ändå viktigt att ridtjejerna ska ha pengar också, inte bara hockeyn.

Ja, hur gick det egentligen med Hästriket?

Anette: Tanken var ju att få kvinnorna att stanna kvar, det var det man hoppades på. Jag vet inte hur det lyckats. Det var målet då. Men vi har ju en positiv befolkningsökning nu, men vet inte hur många som flyttat hit på grund av hästriket dock. 

”Alla” unga försivnner. Hur få unga att stanna kvar?

Annette: Det är bra om de unga rör på sig. Om vi har en bra kommun för barn, så kanske de återvänder, det tror jag på.

Sven-Olof: Vilken arbetsmarknad ska dom komma tillbaka till, det är frågan. Vi behöver fler jobb inom näringssektorn. Där ingår också turismen. Det ska bli lättare att starta små företag. Vi glömmer helheten, vi ska sätta in stora insatser för näringslivet i hela kommunen, inte bara vissa delar.

Jörgen: Det man känner här är ju att det ska finnas fritidslokaler till de under 20 år, det är viktigt att det finns i alla delar. Men att de försvinner till andra delar i landet är ju positivt, men vi vill ju att de kommer tillbaka när de bildar familj. Gratis barnomsorg och fritidshem är vårt förslag för att det ska komma.

Anette: Där tycker jag tvärtom. KD går i år ut med färre barn i de små grupperna, vi kan tänka oss att höja maxtaxan för de som tjänar mer. Det gör 200 kronor för de som tjänar över 42 000. Det skulle ge mycket pengar. 

Jörgen: Men vi tror på gratis barnomsorg. Får vi inte fler barnfamiljer så får vi inte mer skattepengar.

Sven-Olof: Det kostar för mycket pengar, det kommer inga pengar uppifrån till detta.

Jörgen: Men vi måste göra nåt, locka med nåt. Vi kan inte bara satsa på holländarna.

Sven-Olof: Alla satsningar vi gjort, till exempel på holländarna har varit bra och vi har ökat befolkningssiffrorna. Vi måste vara offensiva.