Växjö

Premiärvisning för Växjös första ägarlägenheter

1:43 min

I går premiärvisades Växjös första ägarlägenheter som byggts i allmännyttans regi. Det är det kommunala bostadsföretaget Växjöbostäder som byggt och sålt åtta ägarlägenheter på Väster i Växjö.

– Jag flyttar från min hyresrätt till ägarlägenheten, en trerummare för två miljoner. Med ägarlägenheten får jag en bättre kontroll. Nu kommer jag bara betala vatten och värme som vi betalar för, säger Annika Obitz som köpt en av de åtta lägenheterna.

Tack vare en lagändring om gjordes 2009 blev det möjligt att äga sin lägenhet. Intresset har inledningsvis varit ganska svalt. Ett fåtal ägarlägenheter har byggts och de flesta i privat regi.

Nu testar det kommunala Växjöbostäder marknaden för lägenheter med åtta lägenheter på Väster i Växjö.

– Det här är de första lägenheterna vi lämnar över. Det är en ny upplåtelseform så det är i dag extra spännande. Vi kommer att gå vidare och se om det finns fler platser där vi kan bygga ägarlägenheter, säger Maria Säterdal Växjöbostäders VD.

Men det verkar som om isen brutits. Över 70 spekulanter visade intresse för att köpa lägenheterna på Väster, säger mäklare Peter Stillman.

Hur sköter man då gemensamma utrymmen som trapphus och tak?

– Vi avsätter pengar från dag ett till en gemensam fondering för kommande underhåll av gemensamma ytor, säger Peter Stillman.