Förmiddag i P4

RECEPT: Soppa på färska nypon och krämig gurksoppa

I dag gästas radioköket av Sune Markmann. Han lagar två mumsiga soppor - här hittar du recepten!

Klicka här för att ta del av vår receptbok!

Nyponsoppa på färska nypon  

O,8 l färska nypon

1,2 l vatten

1 dl strösocker

1 kanelstång

1 msk potatismjöl

  1. Ta bort de vissna bladen. Kärna ur nyponenoch koka dem mjuka i vatten tillsammans med kanelstången (detta kan man göra dagen före)
  2. Häll av vattnet och plocka bort kanelstången
  3. Mixa de kokta nyponen väl
  4. Späd med vattnet
  5. Rör ut potatismjölet i lite vatten, så att det blir rinnande
  6. När soppan kokat tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning
  7. Låt soppan koka upp

Topping

Lätt vispad grädde smaksatt med lite vanilj

Rosta mandelflarnen lätt i en torr stekpanna

Servera soppan med en klick grädde och strö mandeln på grädden

Krämig gurksoppa

1 gurka

2 gula lökar

2 dl grädde

1 dl vitt vin

1 klyfta vitlök

2 dillstjälkar

2 msk rapsolja

Salt & peppar

  1.  Skala gurkan, kärna ur den och skiva den
  2. Häll rapsoljan i en gryta
  3. Lägg i gurkskivorna och låt det fräsa ett par minuter på spisen
  4. Tillsätt grovt hackad gul lök och fint hackad vitlök. Låt allt fräsa runt lite under omrörning, men det ska inte få färg
  5. Tillsätt dillstjälkarna och vinet. Fyll sen på med vatten så att det nästan täcker blandningen
  6. Låt allt koka på låg värme till det mjuknat (ca 10 min)
  7. Plocka bort dillstjälkarna
  8. Mixa soppan med mixerstav tills den är slät
  9. Tillsätt grädden och smaka av med salt & peppar och koka upp

Serveras med kräftstjärtar och en klick crème fraiche