Appar nytt redskap i valrörelsen

1:53 min

Metoden att locka väljare genom personliga möten och dörrknackning håller på digitaliseras. Nu tar partierna hjälp av mobilappar för att samla in information.

Personliga möten eller digitaliserad dörrknackning? Vad tycker du om sätten att fånga väljarna?

I höstens valrörelse har Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet utrustat sina valmedarbetare med en applikation som kan användas på en smart telefon eller i en läsplatta. Appen mäter aktivt hur många samtal de genomfört och även var medarbetarna befunnit sig geografiskt.

Att använda appar för att samla in och analysera data om väljare kommer bli allt vanligare, tror medieforskaren Marie Grusell.

– Jag tycker detta är ett ganska naturligt steg i den här digitala utvecklingen som sker. Man har alltid samlat in data och information, men det vi ser nu är att det har öppnats upp ny teknik för att få in information, säger Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet.

I Moderaternas app registrerar partiet att ett samtal ägt rum, men också var rent geografiskt.

– Då tittar vi på hur samtalskampanjen går och var vi måste göra extrainsatser, säger Per Nilsson, analys- och kommunikationschef hos Moderaterna.

Det parti som samlar in mest data är Socialdemokraterna. Förutom att registrera att ett samtal ägt rum och var, registreras även vad de tänkbara väljarna anser är viktiga politiska frågor.

– Det är väldigt viktigt att poängtera att det finns ingenstans en möjlighet att se vem det är som har svarat vad utan bara i vilket geografiskt område som samtalet har förts, säger Johan Öhrn som är ansvarig för Socialdemokraternas app.

Socialdemokraternas mål i årets valrörelse är att genomföra 1,7 miljoner samtal med väljare och det innebär att de kommer sitta på en hel del insamlade datauppgifter.

– Nästa steg blir att titta på vad är det för typ av data vi har fått in och vad kan vi dra för slutsater av det för kommande valrörelser och partiarbetet i stort fram över.

I faktarutan intill kan du läsa mer om de partier som använder appar i valrörelsen.

Mer om hur partiernas valappar fungerar och hur de tagit inspiration av Barack Obamas big data-valrörelser hör du i Vetandets värld klockan 12.10 i P1.

Partiernas appar

Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet har utrustat sina valmedarbetare med en så kallad app som kan användas på en smart telefon eller i en läsplatta.

Centerpartiet uppger att de använt sin app för att mäta antalet genomförda samtal och kombinera det med mer konventionella mätningsmetoder av samtalsaktivitet. Miljöpartiet har tidigare använt sig av en app-funktion som registrerade att ett samtal ägt rum. I höstens valrörelse saknas dock den funktionen i deras app.

Vad Socialdemokraterna ska använda alla uppgifter till är i nuläget något oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.