Lyssnartips

Nedläggningshot mot särskolan i Markaryd får kritik

1:35 min

Grundsärskolan i Markaryds kommun kan komma att läggas ner. Det  kan bli resultatet av en ännu inte färdigställd utredning i kommunen. Ett minskat elevunderlag det närmaste året anges som skäl och  särskoleleverna kan istället få resa till Hässleholm eller Ljungby. 

Den här nyheten kom till tack vare ett lyssnartips. Fler inslag gjorda tack vare lyssnarna hittar du här!

LYSSNARTIPS Den här nyheten gjordes tack vare ett lyssnartips. Vet du också något vi borde göra radio av? Ring tipstelefonen på 0470-10700. Du kan också gå med i vårt publiknätverk - klicka här för att läsa mer!

Jonas Johansson är förälder med ett barn i särskolan och han är kritisk till en eventuell nedläggning:

– Jag tycker inte att det är någon speciellt bra idé med de långa resvägarna de kommer att få om barnen ska åka till Hässleholm eller Ljungby. Jag tycker man ska acceptera att det är ett mindre underlag just nu för det kommer alltid att behövas särskola. Det kommer att bli nya elever som kommer och behöver särskola i framtiden.

Fyra elever finns nu i särskolan och det blir bara två  till hösten 2015, men det kan bli fler som nu är under utredning och som kan bli  hänvisade till särskolan.

Det är för lite för barnens bästa säger Maria Svensson Lundin, kristdemokratisk ordförande i utbildnings-och kulturnämnden, och hon betonar att det inte är ekonomi som ligger i botten för en eventuell nedläggning.

En något större grupp är bättre för barnens utveckling säger hon, något som Jonas Johansson har viss förståelse för:

– Men problemet är ofta att det är för stora klasser  för de som går i särskola. Det är inte bra med två i en klass, men det är heller inte bra med fler än 5-6 elever.

Det finns ytterligare en allvarlig risk med en nedläggning menar Jonas Johansson.

– Lägger de ned särskolan så kommer de att förlora stor kompetens  som kanske inte är så lätt att bygga upp när särskolan väl behövs igen.