Val 2014

DEBATT: C och S om trafiken i centrum, hyresrätter och säkra järnvägsövergångar

14 min

Först ut att debattera i Älmhult var Elizabeth Peltola (C) och Ingemar Almkvist (S). Lyssna på hela debatten här - vi uppdaterar med korta summeringar av vad som sades.

Elizabeth Peltola (C) debatterade Ingemar Almkvist (S). Lyssna på debatten i ljudklippet ovan, nedan är summeringar av vad som sades:

Önskning från lyssnare: Jag vill ha mindre trafik i centrum, med en gågata så man kan sitta och fika eller ta en öl. Det blir mer stadskänsla då.

Elizabeth Peltola (C): Vi är på väg åt det hållet, vi började gräva till Haganäsleden nu och tanken med det är att det blir mindre trafik i centrum - men kanske ingen gågata. Man behöver ändå ha fram transporter och sådant så det går nog inte.

Ingemar Almkvist (S): Vi har en gågata, som inte är älskad utav alla, vi har stängt av ungefär 50 meter. Men en gårdsgata kanske, det vore ett mellanting mellan vanlig väg och gågata.

Önskning från lyssnare: Jag önskar att ni bygger billiga hyresrätter. Det byggs en del men det blir ju för dyrt, kostar runt 8000-9000 kronor att hyra.

Elizabeth Peltola (C): Vi delar det problemet med andra kommuner. Men det finns folk som är beredda att betala. Lägenheter som kostat upp emot 12 000 kronor har gått först, en del är beredda att betala lite mer. Men visst, vi måste ha hyreslägenheter i alla prisklasser. Älmhultsbostäder ska bygga så kallade Kombohus, det gör man så billigt man kan så där blir det billigare att bo.

Ingemar Almkvist (S): Vi vill bygga så billigt som möjligt, men problemet är att det bara är det kommunala bostadsbolaget som bygger, inte privata. Det är svårt att komma under 8000 kronor i hyra. Man kanske kan ta lite av det man tjänat på sitt hus och använda åt hyran, om man nu sålt ett hus. 

Elizabeth Peltola (C): I nya Hagabo är det även andra intressenter som bygger, så där kanske det kan bli lite annorlunda. Så fort det offentliga ska byggas finns en risk att priserna trissas upp.

Ingemar Almkvist (S): Jag skulle också vilja se andra bygga billigare men det är inte rätt.

Önskning från lyssnare: Jag vill ha ett tågstopp i Liatorp, då skulle fler kunna bo här.

Ingemar Almkvist (S): Det hade varit bra att få stopp i Diö, Liatorp och Eneryda, men det kostar ju. Det är inte så enkelt. Det är lite upp till Diöborna nu att använda det tågstopp som finns där. Det tar lite tid att vänja folk vid att åka tåg.

Elizabeth Peltola (C): Vi önskar också det på alla de här stationerna. Det handlar om att Diö blir lyckat, men vi planerar ändå att sätta av mark så att vi kan få till tågstopp, men jag kan inte lova det.

Önskning från lyssnare: Jag önskar mig ett säkert järnvägsövergång i Eneryda, det har varit flera incidenter där där bommar inte gått ner när tåget kommit.

Elizabeth Peltola (C): Det är också en sådan sak vi har med i vår plan. Så ska det ju inte funka, det har varit rena turen att inget hänt. Vi uppmanar alla att ta kontakt med Trafikverket när det händer, men vi måste också planera för det. Vi förnyar nu arbetet, så vi ska ta diskussionen igen med Trafikverket.

Ingemar Almkvist (S): Vi har skrivit en motion om detta, vi vet att det ligger i vår översiktsplan, jag kan tycka att det inte borde finnas några icke planskiljda korsningar alls. Så för oss är det jätteviktigt.

Önskning från lyssnare: Hur får man landsbygden att leva i Älmhult:

Elizabeth Peltola (C): Det handlar om kollektivtrafiken och fiber. Satsningen som vi gjort på fiber är en av de största någonsin i kommunen. Det finns också till exempel en spännande satsning på att man ringer och bokar bussen, det kan vi jobba vidare med.

Ingemar Almkvist (S): Ja, taxi-buss vore utmärkt. Men allt kan inte handla om att ta sig från landsbygden Man har ju valt att bo på landsbygden för att vara där. Så det måste se vackert och trevligt ut. Man måste sköta sina tomter där, man måste hålla anständigt på tomterna, vi har exempel på när det inte varit så. Man efterfrågar kanske inte all den service som man har inne i tätorten.

Önskning från lyssnare: Jag vill ha en multiarena med fotboll, äventyrsbad, hockey, tennis, gymnastik mm. Detta för att hålla ungdomar kvar i Älmhult. 

Elizabeth Peltola (C): Hoppas det är en miljardär som önskat, då är det möjligt. Man kan alla önska men man måste ha råd. Vi har haft detta uppe, jag tror inte vi får någon stor arena här, Men vi rustar upp andra arenor, i exempelvis Diö. Och ska bygga en utomhusbassäng i Älmhult 2019.

Ingemar Almkvist (S): Mycket tveksamt, vi sitter ju i ett område där det är stora möjligheter med fotbollsspel, och man kan snart ha ett utomhusbad på samma ställe. Ska vi bygga en skola i detta området kanske det i alla fall kan bli en idrottshall här också.