val 2014

DEBATT: MP och SD om Smultronstället, integration och trafiksituationen

16 min

Kent Helgesson (MP) och Anders Ljungkvist (SD) debatterade under vårt direktsända turnéstopp i Lindshammar. Lyssna på debatten och läs korta summeringar av vad som sades nedan!

Vi sitter i Lindshammar, fastigheten Smultronstället här brevid, bör det rivas eller inte? Det är det första man ser vid infart till Lindshammar, skriver en önskare.

Kent Helgesson (MP): Det vet jag inte om det är en kommunal fråga, det tycker jag inte. Det är något viktigare med det som händer med miljön här i Lindshammar. Just nu läcker det ut arsenik och andra gifter i vattnet. Staten måste nu öka anslagen mycket kraftigt. Det lägger ut i Mörrums vattensystem. Vi måste driva på från den här kommunen och andra kommuner, anslaget måste upp. Det kommer vara en av sakerna som måste prioriteras. Vi kommer till sist få det i dricksvattnet.

Anders Ljungkvist (SD): Ja, den frågan är viktig, ingen har ju gjort nåt åt det. Vi måste ligga på staten där, och det kan börja snabbt, en sanering av det. När det gäller Smultronstället, så har vi mycket trafik här igenom och ingen kan driva det ändå. Men det måste kunna göras en påstötning från kommunen. Ingen tycker ju det är vackert.

Önskan från lyssnare: Jag önskar inga mer vindkraftsverk byggs i vårt län.

A: Vi är skeptiska till vindkraften, vi vill inte ha den i Uppvidinge kommun. Som förslaget legat med de parkerna som är föreslagna, så anser vi att det blir för stor åverkan på boende och våra marker. Det är fel tycker vi. Vindkraften kan bli i framtiden, men vi har kärnkraften. All kompensation som ska ske, ska ske av den som bygger det här.

K: Jag ska börja med att dementera att vi är motståndare, som Centern sagt tidigare. Men däremot har det blivit fel, vi bestämde oss för vindkraft men sen satt vi och rullade tummarna. Det var 50 verk och vi tänkte inte på att det bodde folk mellan två parker. Föreningen Vi (Landsbygdspartiet) och vi har varit i kontakt och sett hur man ska hantera det. 134 verk är beviljade nu, de är felplacerade. Jag har yrkat bordläggning till efter valet. Det har lett till att vi stoppat det i valrörelsen. Det är en mycket mycket liten majoritet för vindkraftverken. Andra parker är bättre lämpade än de som rullat igenom. Vi vill ha en helhetslösning, vi gjorde fel från början. Vi kan inte placera verk precis där folk bor. Man måste skydda boende och byarna.

Önskan från lyssnare: I Åseda behöver trafiksituationen förbättras. Det har hållit på ett tag men inget händer.

A: Trafiksituationen uppfattar jag inte som nåt stort problem. Högerregeln gäller där det inte är skyltat. Om folk bara gör som dom ska så skulle mycket underlättas.

K: Om inget nytt skett så är det så här: i våras så skickade man en ansökan till Länstyrelsesn där man vill göra huvudled bland annat. Det är också andra projekt på gång. Det kommer hända saker här ganska snart.

Önskan från lyssnare: Jag vill ha en bättre integrationspolitik!

K: Vi står bakom alliansen att häva avtalet med ETT migrationsboende. De flesta har uppehållstillstånd här och de ska inte bo kvar i ett anläggningsboende. Vi måste göra nåt så man frigör allmännyttan så de som får uppehållstillstånd kan få en bostad. Men Migrationsverket och kommunen slåss om samma lägenheter. Gör man ingenting så kommer alla med uppehållstillstånd få bo kvar på migrationsboendena - vi ska minska ner på migrationsboenden därför.

A: Vi vill säga upp alla avtal med migrationsverket. Vi vill istället lägga pengar på skolan och äldre. Vi vill satsa på de med uppehållstillstånd som vill bo kvar och jobba i vår kommun.

K Vi säger ju inte upp alltihop, det vill jag poängtera. Kommunen måste bygga nytt. Vi har brist på hyresrätter, allmännyttan. Det är problemet.

A: Men om vi säger upp avtalet, så ska vi på ett enklare sätt hjälpa de som redan bor här, så de kan bli skattebetalare i kommunen. Vi kan inte hålla på att dra in och dra in och dra in.