Älmhults kommun

Kritik mot pengainsamling vid skoljoggen i Älmhult

4:28 min

Älmhults kommun får hård kritik av en förälder för att Gemöskolan lottar ut ett pris bland de elever som frivilligt skänkt pengar till en insamling i samband med den riksomfattande skoljoggen. "Girigt och emotionell utpressning" tycker föräldern. Och rektorn Margit Johansson kommenterar nu kritiken.

– Insamlingen är ju helt frivillig och det är inget som vi tvngar någon att göra. Det är ju alltid bra med en diskussion om det vi gör och vi kommer att ha en diskussion här på skolan om detta, säger Margit Johansson.

Från Svenska Skolidrottsförbundet, som är huvudarrangör av skoljoggen, är man tveksam till Älmhults agerande med utlottning bland de elever som skänkt pengar i samband med skoljoggen.

 – Vi kan inte styra skolorna här men jag skulle inte uppmuntra till det här, säger, Pär Ånell, generalsekreterare för Svenska Skolidrottsförbundet.

Enligt honom är grundidén är att alla barn, oavsett bland annat ekonomiska förutsättningar, ska kunna idrotta. Alla ska få möjlighet att röra på sig till låg kostnad och i sitt närområde.

– Vi uppmuntrar alltså inte till att bara de som skänkt en slant ska få vara med i en utlottning. Bättre vore att ha en utlottning för alla som deltagit i Skoljoggen, säger han.

Vad tycker du om frivilligt bidrag i samband med skolaktiviteter som tex skoljoggen?