Vislanda

Efter 100 års uppehåll – nu startar humleodling för små bryggerier

1:29 min

Nu är det återigen dags för humleodling i Kronobergs län. Det är Johan Zethreus från Södra Vare utanför Vislanda som nästa år ska börja odla örten.

– Det är de små lokala ölbryggeriernas efterfrågan på närprodercerade ekologiska råvaror som ligger bakom min satsningen, säger Johan Zethreus.

Humle är det som ger ölet dess smak, doft och som konserverar. Humleodlingen har historiskt haft stor betydelse för samhället. Öl var viktigt vid långa sjöresor och för att försörja arméer med dryck.

Från 1400-talet fram till 1860 var bönderna enligt lag tvingade att odla humle. I början av 1900-talet försvann den sista humleodlingen från Kronoberg.

I dag köper många bryggerier sin humle från bland annat Tyskland. Men Johan Zethreus ser inte tyskarna som några konkurrenter.

– De har ingen humleodling i Sverige. De har ju sin odling i Tyskland.

Det är närproducerat med urgamla lokala sorter som är den bärande tanken i  Johan Zethreus affärsidé. Han ska satsa på två gamla sorter. En av humlesorterna kommer från Äspetuna, som ligger nära hans gård. I Äspetuna odlade man humle redan på 1600-talet och i en genbank har han hittat den gamla sorten.

– Det som har odlats i svensk jord fungerar lika bra nu som då för 100 år sedan.

Senare i höst ska Johan Zethraeus börja bygga sin humlegård med spaljéer där det nästa år ska växa omkring 100 humlerankor. Och han är övertygad om att det återigen efter ett hundraårigt uppehåll ska gå att tjäna pengar på humleodling.

– Men det krävs hårt arbete för att lyckas, säger han.