Val 2014

Småpartierna som också vill in i Växjö kommunfullmäktige

Fler partier vill in i fullmäktige i Växjö. Vår reporter Lena Gustavsson ringde upp Kommunistiska Partiets Jan-Åke Karlsson och Framstegspartiets Kjell-Åke Stoneblaster. 

– Vår viktigaste fråga är att pensionärerna ska få en dräglig tillvaro så därför har vi som våra huvudfråga att ingen pensionär ska ha mindre pension än 15 000 kronor efter skatt. Vi har personer som svälter ihjäl på ålderdomshem och även hemma beroende på att de har för låg pension. 

Vad grundar du det på? Hur många i Växjö har svältit ihjäl de senaste åren.

– Jag har det inte i huvudet men ungefär tio procent som är intagna på ålderdomshem är undernärda och dör alltså av att de är undernärda. 

Hör hela intervjun med Kjell-Åke Stoneblaster i ljudklippet nedan.

Jan-Åke Karlsson representerar Kommunistiska Partiet i Växjö:

– I kommunvalet går vi till val på helheten inom politiken. Två huvudfrågor är viktigast. Det är att komma till rätta med bostadsbristen och bygga fler bostäder och att se till att människor får ett arbete. Växjö kommun måste anställa fler, säger han.

Men jämfört med andra kommuner så har Växjö många hyresrätter i förhållande till folkmängd, vi ligger på runt nionde, tionde plats. Hur ser du på det?

– Det handlar inte om statistik. Den säger ju bara hur stor brist det är i hela Sverige. Man måste se på behovet som finns.

Hör hela intervjun med Jan-Åke Karlsson i ljudklippet nedan.

Uppdaterat (9/9 2014): Hör även en intervju med Lidia Svensson från Feministiskt Initiativ i ljudklippet här intill.

Vi har också sökt Zahra Heidari från Reformist Neutral Partiet men hon har inte gått att nå.