Växjö

Växjö kommun vill ha fullmakt för anställdas e-post

1:36 min

Anställda inom Skol- och barnomsorgsförvaltningen uppmanas nu att skriva på en fullmakt om att deras post ska kunna läsas av andra tjänstemän under semestern, bland annat. Lärarförbundet tror att medlemmarna kan känna obehag för att andra kan se deras e-post men förstår samtidigt varför man gör det.  

En anledning till det är man idag inte följer lagstiftningen där posten som omfattas av offentlighetsprincipen inte öppnas tillräckligt fort men också fallet i Karlskrona där en tjänsteman på Socialförvaltningen missade att läsa post från polisen som kunde ha hindrat att en 8-årig flicka mördades på valborgsmässoafton tidigare i år.

– Vi insåg ju faktiskt mycket efter händelsen i Karlskrona, att vi hade kunnat hamna i något sådant och det vill vi ju absolut inte göra, säger Camilla Holmqvist som är chef på Skol- och omsorgsförvaltningen.

All post som kommer in till Skol- och barnomsorgsförvaltningens anställda lyder under offentlighetsprincipen och ska därför diarieföras. Men idag kommer man inte åt de anställdas e-post, bland annat om man är sjuk eller har semester. Därför ska de anställda skriva på en fullmakt nu för att andra tjänstemän ska kunna läsa deras post.

Annelie Nilsson är ordförande för Lärarförbundet i Växjö och ser att det kan bli diskussion om det men förstår problemet. 

– Jag tror att det kan kännas obehagligt att andra går in och rotar i det man själv har skrivit men samtidigt omfattas vi av offentlighetsprincipen. Så därför blir ju informationen jätteviktig så att våra medlemmar verkligen vet vad de ska skriva och inte.

Camilla Holmqvist på Skol- och barnomsorgsförvaltningen säger att känslig information mellan lärare och föräldrar om eleverna till exempel inte ska behöva missbrukas för att andra får tillgång till de anställdas e-post. 

– Anledningen till att vi har tagit fram en fullmakt är för att säkerställa våra rutiner, inte för att vi ska missbruka det arbete och den kommunikationen som sker ute. Självklart inte.