Val 2014

Reinfeldt eller Löfven statsminister - om kronobergarna får välja

1:41 min

Om kronobergarna får bestämma vilken person som ska bli statsminister efter valet nästa helg så vinner Fredrik Reinfeldt (M) tätt följd av Stefan Löfven (S). Jan Björklund (FP) däremot är det ingen som vill se som statsminister. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

Hela listan hittar du sist i bildspelet!

– Det är inte så konstigt att Moderaterna och Socialdemokraterna har högst procent, de sticker väl ut mest för att de är populärast, säger Emma Wigg från Växjö.

Är det något annat i undersökningen här som förvånar dig?

– Ja, det är att Sverigedemokraterna har högre procent än till exempel Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet, jag förstår inte riktigt det.

Det är inte helt oväntat ledarna för de två stora partierna som kronobergarna helst vill se som statsminister efter riksdagsvalet nästa helg. 33 procent av de tillfrågade vill ha Fredrik Reinfeldt och 31 procent vill ha Stefan Löfven.

Från dem är gapet sedan stort ner till de andra kandidaterna. Fyra procent säger att de vill ha Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ som statsminister och lika många vill ha Sverigedemokraten Jimmie Åkesson.

Bara en procent kan tänka sig Centerns Annie Lööf eller miljöpartisten Åsa Romson, och ingen vill ha folkpartisten Jan Björklund som statsminister.

Karin Sjöblom har uppdrag för Folkpartiet i både landstinget och Växjö kommun, och hon säger så här om det svala intresset för hennes partiledare:

– Jag tror det beror på att folk tycker att Jan Björklund är väldigt duktig på skolfrågor och de förväntar sig att han ska bli skolminister. Han har inte gått ut och sagt att "jag ska bli statsminister", han har sagt att Alliansen ska vinna valet.

Men vad tänker du när du ser siffran noll här på Björklund?

– Det är klart att det alltid är tråkigt att Folkpartiet inte kommer med. Vi har ju inte haft en statsminister på många år och därför tror inte folk att det är det vi ska ha, säger Karin Sjöblom.

Sammanlagt är det 548 slumpvis utvalda kronobergare som har intervjuats i den här undersökningen.