1 av 2
Lars Edqvist (MP). Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Här är den nya femparti-alliansen som ska styra Växjö. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Stabil majoritet i Växjö - Miljöpartiet samarbetar med alliansen

1:37 min

Miljöpartiet inleder ett samarbete med den borgerliga alliansen för att få en stabil majoritet i Växjö kommunen den kommande mandatperioden. Det presenterades på en presskonferens under torsdagsförmiddagen.

– Vi såg en framtid där det blev lotteri i varje nämnd eftersom att Sverigedemokraterna numera inte bara är vågmästare i kommunfullmäktige utan också i varje nämnd. Det skulle bli en ohållbar situation för Växjö, säger Lars Edqvist (MP).

Det hade inte funnits några andra alternativ, till exempel att de rödgröna fick med sig något parti från den borgerliga alliansen?

– Nu blev det det här alternativet i stället.

Hur tror du era väljare ser på det här?

– Jag är övertygad att de flesta kommer att förstå att det är viktigt att kunna styra Växjö och att få igenom miljöfrågorna.

Den blågröna femklövern är överens om den politiska organisationen och fördelningen av poster, men namnförslagen kommer först när respektive partigrupp är färdig med sina nomineringar.

Förslag till ordförande i fullmäktige och andre vice ordförande kommer presenteras i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista