Benny Johansson och Oliver Rosengren, gruppledare för Moderaterna. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Växjö

Johansson (M) troligen ny borgmästare efter Posse

1:25 min

Moderaten Benny Johansson föreslås bli ny ordförande för kommunfullmäktige i Växjö, samtidigt som Lena Wibroe blir andra vice ordförande. Nils Posse som tidigare varit ordförande i kommunfullmäktige har tagit time out från uppdraget, då han åtalats för djurplågeri.

– Båda har egenskaper som lämpar sig alldeles lysande för den som vill representera Växjö kommun. Det är personer som i sin närhet får människor att trivas, och personer som på ett mycket bra sätt kan berätta om Växjö som en växande och stark kommun, säger Oliver Rosengren (M).

Benny Johansson (M), som idag är ordförande för arbete och välfärd, samt Lena Wibroe (M), som idag är ordförande i kulturnämnden, är alltså de moderata kandidaterna till att ta över uppdragen som ordförande och andra vice ordförande i fullmäktige.

Benny Johansson (M) uppger att han är nöjd med nomineringen och säger att arbetet som ordförande innebär mer än att bara hålla i själva kommunfullmäktigemötet.

– Jag ska ju leda kommunfullmäktiges sammanträden, men därutöver föregås ju det av beredningar och andra möten. Sedan ingår det ju också i uppdraget vad jag förstår en hel del representation, säger han.

Nils Posse som tidigare varit ordförande i kommunfullmäktige har tagit time out från uppdraget, då han åtalats för djurplågeri. Men Oliver Rosengren (M) vill inte säga om Posse varit aktuell att fortsätta om så inte varit fallet.

– Nu fattar man ju beslut i den kontext man är i, och det är ju just att vi haft en situation där Nils Posse då står åtalad. Benny Johansson kommer att fullgöra den här uppgiften med bravur, och vi tror att han kommer bli en mycket skicklig ordförande i kommunfullmäktige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista