Kronoberg

Imam i Växjö ser sannolikhet för Isis-våld i länet som mycket liten

1:31 min

Det finns inte några anhängare till terrororganisationen Isis i Växjö och därför blir sannolikheten för att deras anhängare ska angripa polisen eller någon annan här mycket liten. Det säger imamen Ismail Abuhelal i Växjö.

Han är förvånad över att rikskriminalpolisen skrivit brev till polismyndigheten i landet och Kronoberg där de varnar för en ökad risk för våld från Isis-anhängare.

– Att det skulle vara något hot mot polisen, jag tror inte att det finns någon som varit och krigat och nu kommit tillbaka och ska hämnas. Det verkar väldigt långsökt, jag vet inte om den risken finns överhuvudtaget, säger imamen Ismail Abuhelal i Växjö.

Igår kunde P4 Kronoberg berätta att rikskriminalpolisen skickat ut ett brev till Kronobergspolisen och andra distrikt i landet, där de talar om att det finns en ökad risk för våld från anhängare till terroristorganisationen Isis även i Sverige. I mejlet talas inte om någon ökad risk för allmänheten, utan det är just poliser som representanter för samhället och staten som kan vara ett naturligt angreppsmål.

Men imamen Ismail Abuhelal, som också är rektor för Växjö Islamiska skola, är förvånad över uppgifterna och han säger att han själv aldrig sett eller tror att det finns någon anhängare till Isis bland muslimerna här.

Han uppger att både alla moskéer i Sverige samt den islamiska församlingen i Växjö tagit avstånd från Isis och varnar för deras budskap.

– Det senaste halvåret har nästan alla våra predikningar, helt eller delvis handlat om dem, där vi varnar för att man ska bli lurad vad de säger, säger Ismail Abuhelal.

Förkortningen Isis står för Islamiska staten i Irak och Syrien och Ismail Abuhelal är upprörd över att terrororganisationen säger sig vara en del av islam.

– Vi tar ju avstånd från deras metoder och existens överhuvudtaget. De är en belastning för muslimer, de gör saker och ting som de påstår tillhör islam. Jag anser att det de gör inte tillhör islam eller mänskligheten överhuvudtaget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista