Växjö

Ledningen vid rättspsyk åtalsanmäld

1:44 min

Delar av ledningen vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö åtalsanmäls nu för att ha tvångsgipsat och satt skenor på en patients armar för att hindra henne från att skada sig själv. Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som tidigare kritiserat kliniken för gipsningen som gjort anmälan till åklagare.

– Den här gipsningen och användandet av ortoser är som vi bedömer det en tvångsåtgärd utan stöd i lagen. Och det föreligger nu en skälig misstanke för att de personer vi nu har åtalsanmält har begått ett brott, säger Victor Johansson, inspektör på IVO.

Det var efter att ha fått uppgifter från SVT om att rättspsyk i Växjö tvångsgipsat en ung tjej och också satt skenor på hennes armar för att hindra henne från att skada sig själv som IVO valde att inleda en granskning. Och för några veckor sedan fick rättspsyk skarp kritik av IVO för att ha använt de här tvångsåtgärderna.

Från rättspsyk har man hela tiden hävdat att det handlar om att rädda liv - gipset och skenorna skulle helt enkelt hindra tjejen från att skära sig. Såhär sa verksamhetschefen Anita Åkesson i en tidigare intervju.

– Jag tycker att vi tar vårt ansvar att rädda liv. Som patient ska man vara oerhört trygg med att vi vill hjälpa patienten till ett normalt liv, att man får behålla sina funktioner och att se till att patienten inte dör.

Men det här tar IVO ingen hänsyn till - det handlar om att följa lagen och att tvångsvården är rättssäker, säger Victor Johansson.

– Ja, det är ju en uppfattning som de har, och den får de ju ha. Vi tittar ju på den förvaltningsrättsliga delen här.

Det är verksamhetschefen Anita Åkesson, chefsöverläkaren Magnus Broberg och en överläkare vid rättspsyk som nu har åtalsanmälts. Enligt IVO misstänks de tre för att i tjänsten ha begått brott som kan ge fängelse. Och IVO skriver i sin anmälan till åklagaren att ännu fler personer kan ha begått fel i tjänsten i samband med det här.

Och att nästan en hel klinikledning åtalsanmäls på det här sätter är ovanligt.

– Det är inte direkt vanligt iallafall, säger Victor Johansson på IVO.

Landstingsdirektören i Kronoberg Martin Myrskog säger att man från landstingets sida välkomnar den här rättsliga prövningen.

Han säger också att det först om det blir åtal blir en diskussion om eventuella åtgärder gentemot personalen.