Lars-Erik WIdell från Aneby. Foto: Hannes Evehag/Sveriges Radio.

Svårt för äldre att betala med mobilen

"Jag känner mig utanför samhället"
2:15 min

Fler och fler väljer att betala med sin mobil i butiker eller när de köper biljetter. Men alla hänger inte med, många äldre känner sig mest förtvivlade av utvecklingen.

– Jag känner mig utanför samhället. Jag har kontanter och kontokort, säger en pensionär.

Det blir vanligare och vanligare att konsumenter använder tjänster på sina mobiltelefoner för att betala, appar som WyWallet, SEQR och Swish har redan miljontals användare och växer hela tiden. En undersökning från Stiftelsen för internetstruktur visar att mer än var femte svensk har högt förtroende för betalappar och tror att det kommer vara den dominerande betalmetoden om 10 år.

Men många äldre har svårt att hänga med i den utvecklingen, för när P4 Jönköping ringer runt till olika PRO-föreningar i länet, så svarar man att frågan ofta diskuteras på medlemsmötena, inte minst i Aneby där Lars-Erik Widell är ordförande.

– Man är rädd för att inte klara av det här, det är en rädsla att pengarna ska hamna fel, säger Lars-Erik Widell.

För av alla svenskar över 65 år, har bara en fjärdedel smartphones, och många har inte ens datorer. Det gör att de hamnar i ett digitalt utanförskap. Det säger Ulli Samuelsson på Högskolan i Jönköping som forskar på ämnet.

– Man räknar med att kunder ska klara av att använda den digitala tekniken, och det kan vara kostsamt att inte kunna använda det.

Så i början av nästa år ska hon tillsammans med forskare från Växjö och Lund, studera vad det är som gör att äldre väljer att använda eller inte använda den digitala tekniken.

– Vi har en it-politik som utgår från att alla ska kunna använda den digitala tekniken, även de äldre.

Betalar du med något annat än kontokort och kontanter? Vad?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".