Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Växjö

Misstänkt djurplågare hämtas till förhör efter tre år

Åklagaren: "Vi har nått vägs ände"
1:26 min

Den 81-åriga kvinna som misstänks för djurplågeri efter att 140 får på hennes gård var så vanskötta att de fick avlivas ska nu hämtas in till förhör av polis. Kvinnan åtalsanmäldes för djurplågeri för över tre år sedan, men har hittills lyckats hålla sig undan.

– Kvinnan har inte kommit när polisen har kallat henne, och vi har nu nått vägs ände, säger åklagaren Marcus Sjöstrand som fattat beslutet om hämtning.

Det har tagit tre år, varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det är en avvägning, och nu är det såhär.

På kvinnans gård i Växjö kommun fanns 140 får som var så illa däran att de fick avlivas, flera sjuka hästar fick också tas omhand och till och med hönsen på gården svalt enligt länsstyrelsens djurskyddshandläggare. Det har vi berättat om tidigare.

Men trots att det nu gått över tre år sedan länsstyrelsen åtalsanmälde kvinnan för djurplågeri har ingenting hänt. Hon har helt enkelt låtit bli att komma till de polisförhör hon kallats till.

– Det är så klart beklagligt att det inte har hänt så mycket. Det är alltid beklagligt när det tar tid.

Att kvinnan är 81 år har inte haft någon betydelse när det gäller utredningens gång enligt Marcus Sjöstrand. Men att en så gammal kvinna hämtas till förhör av polis det är ovanligt, säger han.

– Att hämta in 80-åriga kvinnor hör inte till vanligheten.

Vad är nästa steg nu?

– Se vad hon säger, och sedan får utredningen utvisa hur jag kommer att gå vidare.

Men finns det inte en risk att det tar så lång tid så att hon slipper undan, så att säga?

– Som åklagare har jag gjort vad jag har kunnat göra, säger Marcus Sjöstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".