Utsikt över Maidan i centrala Kiev. Foto: Emma Kvennberg/SR
1 av 7
Utsikt över Maidan i centrala Kiev. Foto: Emma Kvennberg/SR
Militär finns alltid på plats i centrala Kiev. Foto: Emma Kvennberg/SR
2 av 7
Militär finns alltid på plats i centrala Kiev. Foto: Emma Kvennberg/SR
Valaffischer i Ukraina. Foto: Emma Kvennberg/SR
3 av 7
Valaffischer i Ukraina. Foto: Emma Kvennberg/SR
Kievposten vid en ukrainsk frukost. Foto: Emma Kvennberg/SR
4 av 7
Kievposten vid en ukrainsk frukost. Foto: Emma Kvennberg/SR
Shopping i Kiev. Foto: Emma Kvennberg/SR
5 av 7
Shopping i Kiev. Foto: Emma Kvennberg/SR
Valet i Ukraina

Hobby: Att åka till valrörelser

Hör Emma om valet i Ukraina
6:22 min

En del åker på engelska fotbollsmatcher, andra söker solen söderut i nån vecka. Men för Emma Kvennberg är det val som gäller. Efter att upplevt valen i bland annat Grekland och Ungern är hon just nu i Ukraina för att följa parlamentsvalet där.

– De västvänliga vann valet som faktiskt gått lugnare till väga än man kunde befara, berättar Emma från hotellet i centrala Kiev dagen efter valet.

– Mina språkkunskaper i ukrainska och ryska är ungefär lika dåliga som de flesta ukrainares kunskaper i engelska. Det gör att det har varit ovanligt svårt att prata med vanligt folk om valrörelsen.

Emma Kvennberg, till vardags journalist på P4 Kronoberg, har alltså den något udda hobbyn att besöka länder under valslutspurten. Det började med de amerikanska presidentvalen 2008 och 2012 och har sen blivit ett antal val i Europa där de grekiska och ungerska valen var de senaste.

– Härnäst blir det 25-årsfirandet av murens fall i Berlin och sen det brittiska valet nästa år. Att kunna resa för 700 kronor tur och retur till europeiska storstäder gör ju att det blir mycket enklare att resa ofta. Framförallt är det så fantastiskt kul att vara på plats där det händer och när det händer.

Emmas sex bästa tips för en lyckad politisk semester:

1) Åk till ett land vars politik du inte vet särskilt mycket om - eller till ett land vars politiska läge du läst om men som du vill uppleva "på riktigt".

2) Åk på egen hand.

3) Prata med väljare, kampanjarbetare, journalister, hotellpersonal, butiksbiträden - alla tycker något (sen om de vill/kan berätta är en annan sak).

4) Researcha och kontakta i förväg personer du gärna vill prata med.

5) Ta ett gäng bilder och skriv några rader. Spela in ljud med mobilen.

6) Har du svårt att komma in på nåt event som inte är öppet för allmänheten? Le brett och säg att du åkt hela vägen från Sverige för valet."You came all the way from Sweden for THIS?" brukar responsen bli - och man släpps in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".