Markus Brauer, mjölkbonde i Dädesjö. Foto: Jerry Sandberg/ Sveriges Radio
Kronoberg

Mjölkkonsumtionen minskar i landet

Mjölkbonden Markus: Jag är tveksam till att stämma hit och dit
3:31 min

Vi dricker allt mindre mjölk i Sverige. Och anledningen kan vara flera, till exempel nya vegetabiliska alternativ som havremjölk. Markus Brauer, mjölkbonde i Dädesjö, tror också att det kan handla om andra vanor bland de som kommer nya till landet.

Komjöl eller havredryck - tyck till du också här eller på Facebook!

– Det har ju blivit en annan tradition. Vi har ju många nya svenskar som överhuvudtaget inte dricker mjölk och så kommer det ju andra drycker, säger Markus Brauer.

Är det hårdare konkurrens på dryckesmarknaden?

– Ja, det finns ju ett stort utbud av andra drycker, olika sorters juice och allt möjligt, så det påverkar ju.

Mjölk har i dagarna blivit en het potatis och vad som kallas ett mjölkkrig har blossat upp, mellan organisationen Svensk mjölk och företaget Oatley. 

Svensk Mjölk vill nämligen stoppa havremjölksproducenten Oatly från att i sin reklam framställa havremjölk som bättre än komjölk och har gått så långt att man stämt Oatly.

Oatly har använt formuleringar som "No milk. No soy. No badness." Ingen mjölk, ingen soja, inget dåligt ungefär, vilket man kan tolka som att mjölk är nåt dåligt. Men trots Oatleys formuleringar tycker mjölkbonden Markus Brauer att Svensk mjölk borde lugna ner sig en aning.

– Jag ser det som att om folk vill dricka den så är det helt okej för min del.

Tycker du det är fel av Svensk mjölk att stämma dem?

– Jag är tveksam till att hålla på och stämma hit och dit. Vi har ju också sett att det inte ger någon bra reklam för oss. Vissa konsumenter reagerar ju på när en stor jätte stämmer det här företaget. Det känns onödigt tycker jag.

Dricker du själv någon havredryck då?

– Nej, jag dricker komjölk så att jag gör, säger Markus Braur.

Fakta: Förra året drack vi 89 liter mjölk per person och år och det är mer än en halvering på drygt 60 år, enligt siffror från Statistiska centralbyrån

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".