P4 Morgon

Klätterställning i topp om barnen får välja

Bygg aldrig en lekplats utan klätterställning. I alla fall om man får tro omkring hundra "lekproffs" i åldrarna 1-13 år som betygsatt olika lekredskap i Karlstads kommun. Peje Johansson finns i Tingsryd denna morgon för att prata lekplatser med barn och vuxna på förskolan Myrstacken.

"Vi är väl inte särskilt förvånade över att klätterställningarna skulle toppa favoritlistan. Ju större desto bättre verkar det som. Men att den skulle vara så solklar etta var ändå en överraskning, säger kommunens parkingenjör Klara Jarstad."

Ett 40-tal "lekproffs" i åldern 1-13 år har fått testa tio olika lekplatser i kommunen och rangordnat sina favoritredskap. Dessutom har omkring 60 svarat på en webbenkät som kommunen informerat om vid de utvalda lekplatserna.

-Tanken är att vi med hjälp av de här svaren ska veta vad som ska finnas på en lekplats när vi bygger nytt eller upprustar. Barn är ju sällan med och tycker till om samhällsplaneringen. Nu får vi en direkt åsikt om vad vi ska lägga fokus och pengar på, säger Klara Jarstad.

Bland de lägst rankade redskapen återfinns sandlådan. Men den kommer inte att försvinna från lekplatserna.

- Majoriteten av de som svarat är mellan 5 och 12 år och där kanske inte sandlådan är så väldigt populär. Men vi vet att den fyller sin funktion bland de riktigt små barnen.

/ TT