Ekonomer tror på svensk nollränta

1:35 min

I dag kommer Riksbanken med ett nytt besked om den den viktiga så kallade styrräntan. De flesta ekonomer tror att räntan kommer sänkas till noll.

– Jag tror att de sänker räntan till 0,05, alltså 20 punkter, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

Hon är inte ensam. Ekot har talat med Swedbanks vd Michael Wolf, och med Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank.

De gör samma bedömning som en lång rad ekonomer som uttalat sig i media de senaste dagarna. Räntan måste ner, nästan så långt det går, från 0,25 procent, till 0,05 procent. 

Det är samma nivå som Europeiska centralbanken ligger på, vilket är lägre än någonsin tidigare. Därmed kan bankerna låna pengar nästan gratis av Riksbanken. 

Syftet är att öka inflationen. Alltför låg inflation är nämligen inte bra, det ger som en kramp i hela ekonomin - alla kan ta det lugnt, priserna kommer ju ändå inte att stiga - och så sjunker aktiviteten i ekonomin och allt går trögare.

Egentligen borde Sverige faktiskt ha högre inflation. Allt fler arbetar här, tillväxten är okej och kronan är svag. I det läget borde priserna egentligen stiga.

Att de inte stiger beror på att det har blåst upp en slags perfekt storm av prissäkningar i världsekonomin. Europa går dåligt, Ryssland är drabbat av sanktioner, oljepriset är lågt. Till och med och goda skördar trycker ner priser överallt. Och det här påverkar förstås även Sverige.

Knut Hallberg är seniorekonom på Swedbank och han lägger till ännu en faktor som trycker ner priserna.

– Vi ser en teknologisk förändring, digitalisering, e-handel, som ökar konkurrensen och pressar priser i tjänstesektorn, och det är ett nytt inslag, säger Hallberg.

Riksbankens ränta, och med den boräntorna, lär tryckas ner minst ett till två år till, tror både Anna Öster och Knut Hallberg. Men sedan kan det hända grejer.

– Någon gång för eller senare kommer saker naturligtvis saker och ting att vända, och det blir så pass hög aktivitet och stort risktagande med de här låga räntorna att då börjar hjulen att snurra, inte bara i Sverige utan även i andra länder. Då kan det bli en ränteuppgång som för många kan bli kännbar. En hel generation låntagare kan få uppleva en för dem helt ny situation med stigande räntor, säger Knut Hallberg.

När räntan är noll kan Riksbanken givetvis inte sänka mer. Swedbanks vd Michael Wolf tycker att ansvaret därmed hamnar på politikerna. Bara de kan sätta fart på inflationen, genom att öka statens utgifter.

– Den politiska delen av samhället måste göra de reformer som krävs för att få igång tillväxten. Den här låg räntan är ett bevis på att Sverige har problem med ekonomin, säger Wolf.