Foto: TT
Förmiddag i P4

Barnmorskan: Salvor och krämer hjälper inte mot bristningar

"Det är bara båg"
1:22 min

Det finns inga medel eller salvor som hjälper mot bristningar, eller så kallade tigerränder, i samband med graviditeten. Enligt barnmorskan Camilla Karlsson på lasarettet i Växjö, så är det bara så att en del kvinnor får bristningar, och hon uppmanar nu kvinnor att strunta i att köpa salvor och krämer för dyra pengar.

Ser du de bristningar du som gravid kan få på magen som ett problem? Berätta om dina erfarenheter!

Vi har tidigare berättat om Isabelle Ternemo som fick problem med bristningar när hon var gravid och som fick enorm respons från andra kvinnor när hon la ut en bild på sin mage på sociala medier.

Det talas ibland om att olika krämer och salvor, ofta dyra sådana, kan göra så att man slipper bristningarna, men det tror inte Camilla Karlsson, barnmorska på Centrallasarettet i Växjö, på.

– Det är bara båg, det finns inget vetenskapligt som bevisar det. Jag kollade senast igår med läkare om det finns något nytt men det gör det tyvärr inte, säger Camilla Karlsson och säger att även om bristningarna kan gå tillbaka en del efter förlossningen så försvinner de inte.

Hur vanligt är det med bristningar?

– Det kan jag inte säga exakt men det man kan se är att det har med arvsanlag att göra, inte om hur stor magen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".