1 av 2
Igår hölls en presskonferens på Skeppsholmen i Stockholm där pristagarna utsågs. John Wood från USA prisades för barns rätt till utbildning, Malala Yousafzai för hennes kamp för flickors rättigheter och Indira Ranamgar från Nepal för sin kamp för fångars barn. Foto: Annika Af Klercker/TT
2 av 2
Malala Yousafzai kommer idag till Mariefred för att ta emot priset. Foto: Rui Vieira/TT
Sverige

Malala tog emot "barnens Nobelpris"

Fredspristagaren Malala Yousafzai är idag i Mariefred för att ta emot ”barnens Nobelpris”. Ingen har tidigare fått Nobels fredspris och Worlds childrens prize för barnets rättigheter på samma år.

Det var en glad och stolt Malala Yousafzai som besökte Mariefred för att ta emot "barnens Nobelpris". Hon var särskilt glad att det är barn som har röstat fram henne som pristagare. Det är inte bara vuxna som kan stå upp för barns rättigheter, sade Malala på presskonferensen.  

– För första gången har barnen valt att ett barn ska få priset. Vi ska stå upp för våra
rättigheter, sade Malala Yousafzai på presskonferensen.

Malala Yousafzai berättade att prispengarna uteslutande gå till att bygga upp skolor i Gaza. Malala Yousafzai har nu gjort en historisk dubbel, ingen har tidigare fått Nobels fredspris och Worlds childrens prize på samma år.

– Jag känner mig hedrad att hela världen stödjer mig, sade hon.

Över 46 000 barn i Sverige har ordnat valdagar i sina skolor för att rösta fram vinnaren av Worlds childrens prize för barnets rättigheter som nu delas ut vid en ceremoni på Gripsholms slott i Mariefred.

Totalt är det över en miljon barn världen över som röstat fram Malala Yousafzai och hon hedras idag för sin farliga och modiga kamp för flickors rättigheter.

Malala Yousafzai  var elva år när talibanerna förbjöd flickor att gå i skolan i Swatdalen i Pakistan och hon vägrade att lyda reglerna.  Till slut sköts hon av talibaner efter att ha kämpat för flickors rätt till utbildning. Hon överlevde och har fortsatt sin kamp och i år fick hon Nobels fredspris.

Prisceremonin i Mariefred leds av ett 15-tal barn som kommer från hela världen. De har alla egna erfarenheter av att få sina rättigheter kränkta och idag kommer de att dela ut priset tillsammans med drottning Silvia. På plats är även statminister Stefan Löfven, barnminister Åsa Regnér och biståndsminister Isabella Lövin.

Även två hederspristagare får ta emot pris idag. Det är dels John Wood från USA, tidigare chef på Microsoft som kämpar för barns utbildning, och dels Indira Ranamagar som hedras för sin långa kamp för fångars barn i Nepal.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".