Foto: Tomas Oneborg/TT

Årets höst brunare än vanligt

Därför är årets höstlöv inte röda
4:37 min

Har du reflekterat över att årets höstlöv inte är speciellt röda? Då är du inte ensam. Biologen Pav Johnsson förklarar att det är det milda vädret som gör att de mörkröda höstlöven är så få i år.

I år är löven brunare, gulare och kanske även grönare än vanligt på många platser i landet. Orsaken är att denna hösten inte varit klar, solig och kall.

– De här träden och buskarna som brukar vara röda, som rönnar till exempel, bli sämre på att bilda rött pigment när det är en varm höst. Det finns en kombination där som är intressant. För en varm höst brukar ju också betyda att det är väldigt regnigt, blött och molnigt. Så egentligen är det en kombo av vätsketillgång, lite mindre sol och varmare nätter som gör att det inte bli rött, säger biologen Pav Johnsson.

Varför är det så?

– De här röda färgerna tillhör en grupp som heter antosyaniner. De här röda pigmenten bildas lättast om det finns bra mycket socker i bladen, och då krävs det solsken och fotosyntes. Det klart att är det mulet blir det ju inte lika bra. Så helst ska det vara soligt på dagen och på natten ska det vara riktigt kallt. När det är kallt bildas de här pigmenten lättare. 

Skulle lite kyla nu kunna ge oss röda löv?

– Nu är det ju så att solen står lägre och lägre. Så det blir svårare att bilda erforderlig mängd socker på dagen. Jag tror nog att vi får beskriva den här hösten som en ganska gulbrun höst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".