Hyreshuset på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT
Ljungby

Vill bli av med tvättmaskin - bostadsbolaget vägrar

"Jag blir både förbannad och ledsen"
1:37 min

Linda i Ljungby vill säga upp avtalet om att ha en tvättmaskin och torktumlare i sin lägenhet som hon betalat 250 kronor i månaden för under de senaste elva åren - ett tillval i lägenheten som hon inte själv har valt. Men bostadsbolaget Heimstaden som Linda hyr av vägrar att plocka bort dem.

Är det rätt av bostadsbolag att ta betalt för tillval man själv inte har valt?

– Jag har bott här i elva år, så det blir över 30 000 kronor som jag betalat för tvättmaskinen, jag blir både förbannad och ledsen att man inte kan komma överens om någonting.

Linda som hyr en lägenhet av bostadsbolaget Heimstaden i Ljungby vill bli av med månadskostnaden på 250 kronor som hon betalar till bostadsbolaget för sin tvättmaskin och torktumlare i lägenheten.

Men Heimstaden vill varken ta bort dem, eller låta Linda köpa loss maskinerna. Något Linda ställer sig frågande till eftersom det var hyresgästen som bodde i lägenheten innan Linda som ursprungligen beställde utrustningen.

Men enligt Patrik Hall, som är vd på Heimstaden, så spelar det ingen roll.  Han menar att när exempelvis en tvättmaskin väl installerats, så räknas det till hyreslägenheten för all framtid.

– Någon hyresgäst kan komma och säga att "jag vill att ni sätter in ett nytt kök". Sedan flyttar en ny hyresgäst in och säger, "jag vill inte ha det här köket, nu får ni plocka ut det igen". Det fungerar ju inte ekonomiskt, säger Patrik Hall.

Men det här handlar ju inte om en helt ny köksinredning, utan en tvättmaskin och torktumlare som borde vara relativt lätt att ta bort från lägenheten?

– Men var ska man dra gränsen i olika delar av de här standardförbättringarna? När ska man ha rätt att plocka bort eller inte, säger Patrik Hall.

Linda har nu vänt sig till Hyresgästföreningen för att försöka få rätt mot Heimstaden. Hon anser att bostadsbolaget agerat alldeles för trångsynt i frågan.

– Jag tycker det är dålig empati. Man har skött sig, betalt hyra, inte förstört något. Jag tycker man borde kunna ge och ta, säger Linda.

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".