hur mycket godis äter du? Foto: JESSICA GOW/TT
Småland

Halloween - en fälla för sockerberoende

"I själva verket handlar det om ett missbruk"
5:14 min

Sverige är ett av de länder som äter mest godis i hela världen - och försäljningen pikar på högtider som exempelvis Halloween. Men vad gör det för vår hälsa? Godis består ju i huvudsak av socker, vilket är beroendeframkallande.

Är du ett godismonster? Dela med dig av dina vanor!

En vuxen person i Sverige äter i snitt 17 kilo godis på ett år. Det är nästan dubbelt så mycket som i övriga länder i Europa.

– Det beror på att Sverige ganska tidigt blev ett godisätarland. Godiset började säljas på biografer redan på 20-talet och vi fick lördagsgodis på 50-talet. Men det stora skälet till att vi äter så mycket i dag är att vi började med lösgodis, alltså att plocka godiset själva, i början av 80-talet för drygt 30 år sedan, säger André Persson, författare till boken "Godis åt folket".

När lösgodiset först började säljas, var det i betydligt mindre volymer än i dag. De första strutarna rymde cirka 50 gram, medan dagens påsar rymmer minst ett kilo.

Och i Sverige verkar vi inte skämmas över att plocka på oss mycket godis - trots att det kan ses som att visa upp en form av missbruk.

– Ja, precis. Godis består ju till 90 procent av socker, på ett eller annat sätt, och socker är beroendeframkallande. Så visst handlar det om ett missbruk, säger André Persson.

Är du ett godismonster - kolla Facebook!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".