Erik Wångmar, statsvetare. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Litet inflytande för lokala partier i Kronoberg

Statsvetare Wångmar: "Svårare för småpartier att komma med i en koalition"
1:39 min

På många håll i landet bjuder de etablerade partierna in små lokala partier för samarbete för att styra kommunerna - och därmed ökar inflytandet för de lokala partierna. Men i Kronoberg har de etablerade partierna på de flesta håll ställt sig kallsinniga till ett sådant samarbete. 

Det finns en tradition av blocköverskridande samarbete, enligt statsvetare Erik Wångmar.

– Sedan 1994 har det funnits en tradition med blocköverskridande samarbeten och då blir det svårare för småpartier att komma med i en koalition.

Tidningen Dagens samhälle ger exempel på en rad kommuner där små, lokala partier har bjudits in efter valet för att samarbeta med de etablerade partierna så att man kan bilda en majoritet. Men i Kronoberg ser det annorlunda ut. I Tingsryd, Uppvidinge, Alvesta och Ljungby har små lokala partier röstats in fullmäktige av väljarna. Men det är bara i Ljungby de ser ut att få något inflytande.

I såväl Tingsryd som Uppvidinge väljer Socialdemokraterna att samarbeta med allianspartier och de två lokala partierna Tingsrydsalternativet och Landsbygdspartiet blir utan inflytande.

I Alvesta har Alvestaalternativet suttit i regeringsställning senare delen av förra mandatperioden - men det var inget som väljarna uppskattade: partiet backade från nio till fyra mandat i valet och förlorade makten.

Ljungby är alltså undantaget. Där tog partiet Kommunens bästa ett mandat och förslaget just nu är att Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet formar en styrande koalition med Kommunens bästa. Ulf Bergner, företrädare för Kommunens bästa, hoppas att samarbetet ska ge partiet någon plats i en styrelse och nämnder och inflytande i olika frågor:

– Vi är ju tacksamma för det och vi kör ju vårt race så att säga och tar fråga för fråga som vi tycker är viktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".